latinica  ћирилица
23/07/2024 |  12:27 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Ministarstvo saobraćaja i veza: Oštro se protivimo izmjenana Pravilnika

Izradom izmjena i dopuna Pravilnika o postupku usklađivanja i registracije redova vožnje, načinu i postupku izdavanja dozvole i obrascu dozvole - koje je u proceduru uputilo Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara , pokušava se derogirati nadležnost entiteta u procesu usklađivanja predloženih redova vožnje u međunarodnom i međuentitetskom prevozu lica i ugrožava se poslovanje prevoznika iz Republike Srpske koji obavljaju republički, područni ili lokalni prevoz lica, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske
Ministarstvo saobraćaja i veza (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo saobraćaja i veza (foto: ilustracija)Foto: RTRS

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske izražava oštro protivljenje usvajanju izmjena i dopuna Pravilnika o postupku usklađivanja i registracije redova vožnje, načinu i postupku izdavanja dozvole i obrascu dozvole – što predstavlja još jedan pokušaj prenosa nadležnosti, te je u dopisu upućenom Ministarstvu komunikacija i transporta zatraženo obavezno učešće nadležnih organa Republike Srpske u izradi predmetnih podzakonskih akata.

- Ministarstvo komunikacija i transporta nije konsultovalo Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske prilikom izrade izmjena i dopuna Pravilnika, što nije prvi put da se prilikom izrade zakonskih i podzakonskih akata ne obezbijedi učešće nadležnih entitetskih organa i drugih institucija - ističe se u saopštenju.

Smatraju da je važećim Pravilnikom adekvatno riješeno pitanje usklađivanja predloženih redova vožnje u međunarodnom i međuentitetskom prevozu lica, te da je u navedenom slučaju potrebno da se u pripremu i izradu podzakonskih akata iz oblasti drumskog prevoza obavezno uključe predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Federalnog ministarstva komunikacija i prometa, Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske i Privredne komore Federacije BiH.

- Obrazloženja pojedinih odredbi Prijedloga pravilnika u kojima se navodi da se izmjenama sprečava zloupotreba u procesu osporavanja predloženih redova vožnje u potpunosti je manipulativna i netačna tvrdnja, jer je na osnovu čl. 17.,24.,36.,37. i 38. Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu /Službeni glasnik BiH, br.1/02 i 14/03/ jasno definisana procedura ukidanja dozvole za obavljanje prevoza i poništavanje odobrenog reda vožnje - pojašnjavaju u saopštreu.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske je navelo da nije saglasno sa donošenjem navedenog akta.

- Pozivamo Ministarstvo komunikacija i transporta da zaustavi proceduru donošenja Pravilnika i da se isti vrati na konsultacije i mišljenje entiteta i strukovnih udruženja - zaključili su u saopštenju.