latinica  ћирилица
23/07/2024 |  12:37 ⇒ 13:36 | Autor: RTRS

Lavrov: Formira se Velika Evroazija - priključuje se i arapski svijet

Moskva namjerava da uključi Savjet za saradnju arapskih država Persijskog zaliva u proces formiranja Velikog evroazijskog partnerstva - isto kao i druge organizacije koje su uključene u život kontinenta, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA, ilustracija) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA, ilustracija)

- Evroazija se formira kao samostalni dio multipolarnog, policentričnog svijeta. Radi se u korist stvaranja Velikog evroazijskog partnerstva - rekao je Lavrov na sastanku sa liderima ruskih nevladinih organizacija.

Kako je dodao, proces formiranja partnerstva u Evroaziji dugi niz godina karakteriše jačanje veza između ŠOS, ASEAN i Evroazijske ekonomske zajednice

- Tu ćemo uključivati i druge strukture koje se bave materijalnim dijelom saradnje na tom prostoru, uključujući Savjet za saradnju arapskih država Persijskog zaliva. I to je Evroazija - poručio je Lavrov.

Ideju o formiranju Velikog evroazijskog partnerstva iznio je predsjednik Rusije Vladimir Putin 2017. godine.

Tada je rekao da "udruživanje potencijala integracionih formata poput Evroazijske ekonomske zajednice, Pojas i put, ŠOS, ASEAN može biti osnova za formiranje tog partnerstva. Po riječima Putina, učesnici u partnerstvu mogu biti Kina, Indija, Pakistan, Iran, zemlje ZND i druge države i udruženja.