latinica  ћирилица
23/07/2024 |  12:56 | Autor: TANЈUG

Spajić: Crna Gora bira danas istorijsku izvršnu vlast

Crnogorski premijer Milojko Spajić poručio je danas poslanicima u parlamentu, koji raspravlja o njegovom prijedlogu za rekonstrukciju 44. Vlade, da se danas bira istorijska izvršna vlast u Crnoj Gori.
Milojko Spajić (Foto: Tanjug/Vlada Crne Gore) -
Milojko Spajić (Foto: Tanjug/Vlada Crne Gore)

- Ta Vlada je nastala na podlozi onoga što smo dogovorili prilikom popisa. Taj popis je uspešno sproveden i uskoro ćemo imati rezultate. Zbog toga, pozivam opoziciju koja je pomogla pri formiranju jedne ovakve većine, koju Crna Gora nije vidjela u svojoj istoriji još od komunističkih vremena, imamo jednu većinu koja je testament da će Crna Gora biti stabilna. Crna Gora će se fokusirati na teme koje su od interesa za građane – EU, standard. To su teme koje mire sve naše narode, religijske grupe, identitetske grupe - rekao je Spajić.

Spajić je kazao da pruža ruku svima i ističe da je Crna Gora danas pomirenija nego ikad i zbog toga je svaka žrtva primjerena i nemaju problem sa njom.

- Ova Vlada je garant jedne zrelosti. To je pokazatelj ne samo prema našim građanima koliku ozbiljnost projektuje ova Vlada već je pokazatelj svima vani. Postajemo primjer kako u regionu Srbi i Bošnjaci, Srbi i Albanci, Crnogorci i Srbi, mogu zajednički da žive - rekao je Spajić.

Program Evropa sad 2 je samo početak, jasan je premijer i dodaje da za tri ipo godine opozicija će sazreti još dodatno.

- Evropa će pozdraviti odraz pomirenja. Ovako Balkan čitav može da izgleda kao danas Crna Gora. Pomiren, okrenut prema budućnosti, Evropi, boljem standardu, antikorupciji i borbi protiv organizovanog kriminala. Tako može da izgleda Balkan. Mi smo primjer za čitavi Balkan i bićemo svetionik za čitav Balkan i na to smo ponosni. Treba da sarađujemo sa svim našim susjedima i da sa njima radimo. Taj ekonomski prosperitet koji će se desiti u Crnoj Gori, ideju ekonomskog boljitka, države koja je fer za sve – tu ideju ćemo proširiti na čitav Balkan. Želimo odličnu saradnju sa Hrvatskom, BiH, Srbijom, Turskom, Bugarskom, Grčkom... I sa njima imamo istorijske veze. Ovo je šansa da napravimo sjajne relacije sa svim zemljama iz šireg i bližeg okruženja - kazao je Spajić.

Ovo je dodaje, šansa za EU i da Evropa može da kaže da smo konačno sazreli i da ne moraju više da nas tutorišu.

- Sazreli su dovoljno, mogu zajednički da rade. I Evropa će to da pozdravi. To je nešto što će da nas približi drugim zemljama u regionu. Približiće nas svim zemaljama u regionu. Radujemo se budućim odnosima - kazao je Spajić u obraćanju poslanicima.