latinica  ћирилица
23/07/2024 |  13:11 ⇒ 15:19 | Autor: RTRS

Dodik obišao Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice; Za nekoliko mjeseci otvaranje objekta (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obišao je danas prostorije u Banjsko-rekreativnom centru Srpske Toplice u Banjaluci.
Dodik u Srpskim Toplicama - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dodik u Srpskim ToplicamaFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

U posjeti Centru bili  su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, direktor Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju "Dr Miroslav Zotović" Goran Talić i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr Snježana Novaković Bursać.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da je Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice jedan od simbola Banjaluke.

- Očekujemo da ćemo za nekoliko mjeseci doći ovdje i svečano otvoriti centar, a to ćemo raditi kada gospodin Talić da zeleno svjetlo da sve funkcioniše kako treba. Ovo je jedan u nizu objekata koje gradimo u zdravstvenom sistemu. Raduje me da čujem da ovdje postoje i kadrovi koji će potpuno preuzeti brigu da sve bude kako treba. Uložen je ozbiljan napor da se ovo dovede u ovakvo stanje. Drago mi je da će i građani Banjaluke imati priliku da koriste bazen, koji će biti posebnog tipa - rekao je Dodik. 

      View this post on Instagram

A post shared by Min. zdravlja i soc. zaštite (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

 Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šarenić rekao je da je izgradnju objekta finansirala Vlada Republike Srpske i da je riječ o modernom objektu u kojem se termalna voda koristi za grijanje i hlađenje objekta.

Prema njegovim riječima, objekat ima 25 soba sa 50 kreveta.

Direktor Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju "Dr Miroslav Zotović" Goran Talić rekao da je vrijednost centra 32,5 miliona KM bez PDV-a.

Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice će biti pušten u rad nakon pribavljanja dokumentacije i enterijerskog opremanja namještajem.

Banjsko-rekreativni centar u Srpskim toplicama pružaće zdravstvene usluge iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, uz značajan terapijski i banjski dio, odnosno korištenje prirodne termomineralne vode za kombinaciju terapijskog sadržaja sa segmentom rekreacije i brige o zdravlju, naveli su iz Instituta.

Dodik u Srpskim Toplicama (predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

- Okosnica dostupnih usluga i sadržaja biće edukovani i uigrani medicinski timovi te kvalitetno, moderno i racionalno korištenje prirodnog resursa termomineralne vode, što podrazumijeva veći broj vodenih i pratećih sadržaja, kao što su zatvoreni i otvoreni bazen, kao i mali bazen za djecu sa prostorom za sunčanje, velnes bazen - masaže, saune, slana soba, tepidarijum, knajp kade, tursko kupatilo, bazeni, te fitnes, teretana i slični sadržaji - sapšteno je iz Instituta.

Banja u Srpskim Toplicama (ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja)

Usluge novog centra biće dostupne kako osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske tako i korisnicima na lično plaćanje.

Planirano je i provođenje različitih preventivnih i programa za masovne nezarazne bolesti.

Novi objekat je u završnoj fazi opremanja, a uz podizanje kvaliteta usluga Instituta, jedan od glavnih ciljeva novog objekta je i vraćanje na upotrebu građanima Banjaluke i Republike Srpske, gostima i turistima, termomineralne vode po kojoj je ovaj grad bio prepoznatljiv.

Goran Talić (Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Јavna zdravstvena ustanova Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju "Dr Miroslav Zotović" započeo je 2019. godine aktivnosti na realizaciji projekta "Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice" u želji da za svoje korisnike podigne kvalitet usluge, te da jedan od najprepoznatljivijih ambijenata ponovo aktivira i vrati na upotrebu građanima Banjaluke i Republike Srpske, gostima i turistima.

Bruto građevinska površina, prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, je oko 7.350 metara kvadratnih raspoređenih u četiri etaže.

Objekat je izgrađen uz poštovanje svih savremenih standarda energetske efikasnosti. Za zagrijavanje i hlađenje će se u potpunosti koristiti termomineralna voda uz upotrebu toplotnih pumpi.

Iz Instituta ističu da ova posjeta potvrđuje posvećenost institucija Republike Srpske unapređenju zdravstvene zaštite i jačanju kapaciteta referentnih zdravstvenih ustanova u skladu sa potrebama građana, te stavljanja u funkciju prirodnih resursa u svrhu razvoja zdravstvenih i turističkih sadržaja.