latinica  ћирилица
23/07/2024 |  15:14 ⇒ 15:27 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska uspješno funkcioniše uprkos nastojanjima Ambasade SAD

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska uspješno prati investicije i izmiruje obaveze uprkos neopravdanim američkim sankcijama i nastojanjima službenika Ambasade SAD da to što više otežaju.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je rekao da se redovno isplaćuju penzije, plate i ostale obaveze.

On je istakao da odlazeći američki ambasador u BiH Majkl Marfi zbog vlastite nemoći pokušava Srpskoj da nanese zlo, dodajući da će on uskoro otići i biti povučen, jer se, između ostalog, ponašao diletantski i neozbiljno.

Dodik je rekao da je Republika Srpska lani imala 2,2 milijarde KM investicija, koliko će otprilike biti i ove godina i da je ostvarila povećanje javnih prihoda, što joj omogućava da funkcioniše.

Dodik je rekao i da Srpska ima deponovani novac na računima u inostranstvu, ali da ga pod pritiskom američkih faktora, nažalost, ne može transferovati. Dodao je da službenici američke Ambasade odlaze u banke i ozbiljne firme, gdje, kako kaže, prijete i pokušavaju da nešto negativno urade bez ikakvog osnova.

- Neke naše firme poput Prointera postigle su reference da mogu da konkurišu za najozbiljnije poslove na ovim prostorima i u regionu. Ali pošto to smeta američkim IT kompanijama, onda ta preduzeća moraju biti uništena i zato su uveli sankcije iako te firme rade po zakonu - rekao je on.

Dodik je rekao da Alternativna televizija, koja je pod američkim sankcijama, funkcioniše i da će tako biti i u narednom periodu, ali sa ozbiljnim problemima.

- Značajan dio problema koji ima ATV prouzrokovala je BN televizija koja ih je stalno, putem kontakata sa Amerikancima klevetala. ATV je jedini medij na svijetu koji je sankcionisala američka administracija. Čak ni mediji koji su pratili Islamsku državu nisu sankcionisani - rekao je on.

Dodik je rekao da se Ambasada SAD u BiH drsko miješa u unutrašnje stvari, jer smatra da joj je sve dozvoljeno i na raspolaganju.