latinica  ћирилица
23/07/2024 |  15:30 ⇒ 15:35 | Autor: RTRS

Obilježene 32 godine od zločina u Јabuci kod Foče

Tridesetdvije su godine od prvog masovnog stradanja fočanskih Srba u posljednjem ratu, kada su muslimanske jedinice, u osamnaest sela mjesne zajednice Јabuka, svirepo ubile 43 stanovnika srpske nacionalnosti.
Јabuka kod Foče - Foto: RTRS
Јabuka kod FočeFoto: RTRS

Za ovaj zločin niko od naredbodavaca i izvršilaca nije odgovarao.

Osamnaest srpskih sela podno Јahorine u fočanskoj Јabuci sravnjeno je sa zemljom. Muslimanska vojska milosti nije imala ni za slijepe, nepokretne i nemoćne starce, djevojke i djecu, koje su ubijali, masakrirali i palili u njihovim kućama. Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji dječak Novo Elez.

- Svako selo su napali u isti momenat i tačno su znali kuda se kreću. Sve su dobro isplanirali napravili su i zajsede kuda bi narod mogao bježati i sve redom ubijali - rekao je Neđo Mastilo svjedok stradanja Srba u Јabuci kod Foče.

I Preobraženjski hram porušen je do temelja. Fočanska Јabuka Dejtonskim sporazumom pripala je Federaciji BiH, a rodbina je sahranjene stradalnike prenijela na groblje Božovac u Foču. Od tada je u selima život zamro.

- Takođe, sada kad dođem po jedino što možemo da slušamo tišinu i zagrlimo tugu. Emocije prorade u svakom čovjeku, niko nije ravnodušan prema tome - kaže Gordan Mastilo svjedok stradanja Srba u Јabuci kod Foče.

Potomke i rodbinu stradalih još više boli nemar bh. pravosuđa. Svako malo ih obavijeste da je neko od osumnjičenih za zločin umro.

- Onda sam se ja čuo sa tužiteljkom i rekao, pa šta radite čekate da svi pomru, a i mi svjedeoci i da se više o tome ne govori nikad tu pravdu ne vjerujem da ćemo dočekati - rekao je Ljubiša Simović svjedok stradanja Srba u Јabuci kod Foče.

Nakon služenja parastosa, porodice, rodbina i delegacije prislužile su svijeće i položile svijeće i vijence na centralno obilježje i grobove stradalih Srba iz fočanske Јabuke.