latinica  ћирилица
23/07/2024 |  16:17 ⇒ 18:16 | Autor: SRNA

Splitski aerodrom meta napada hakerske grupe Akira, traže otkupninu

Hakerska grupa Akira izvršila je udar na sistem splitskog aerodroma Sveti Јeronim, a ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović kaže da hakeri traže otkupninu za otključavanje podataka.
Split - Foto: RTRS
SplitFoto: RTRS

Božinović dodaje da su su službe identifikovale međunarodnu grupu s evroazijskog područja.

- Od sinoć sve naše službe sarađuju i unutar Hrvatske, ali i s Evropolom, FBI i drugim partnerskim službama u svijetu. Važno je reći da se radi o kibernetičkom napadu, a ne o terorističkom napadu, ovo je klasičan ransomver - rekao je Božinović u Splitu.

On je pojasnio da hakeri djeluju na informacione sisteme tako što s tim programima zatvore i zaključaju određene podatke, a onda u najvećem broju slučajeva traže novac da bi ih bilo moguće otključati.

- Naša pozicija je da s kriminalnim grupama nema pregovora, a što se tiče oporavka sistema, na tome se radi i siguran sam da će u dogledno vrijeme to biti riješeno. Identifikovana je međunarodna grupa, u saradnji s partnerima u inostranstvu, geolokacija je za sad evroazijsko područje - naveo je ministar.

Splitski aerodrom sinoć oko 19.30 časova bio izložen hakerskom napadu, zbog čega je došlo do preusmjeravanja aviona na druge destinacije, a još nije poznato kolika je šteta od ovog napada, pišu hrvatski mediji.