latinica  ћирилица
23/07/2024 |  16:39 ⇒ 16:41 | Autor: SRNA

Projekat informacione bezbjednosti - najveći IKT projekat u Srpskoj

Vlada Republike Srpske je u proteklih godinu dana izvršila detaljnu analizu stanja informacione bezbjednosti u javnoj upravi i kritičnim infrastrukturama, izradila smjernice razvoja informacione bezbjednosti i izvršila projektovanje novog nacionalnog sistema zaštite, koji po obimu, resursima i složenosti predstavlja najveći IKT projekat u Srpskoj, saopšteno je iz Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije Srpske.
Računar (foto:  EPA-EFE/JUSTIN LANE - ilustracija) -
Računar (foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE - ilustracija)

- Projekat je samoodrživ i ima za cilj punu zaštitu sajber prostora Republike Srpske - istakli su iz Agencije.

U skladu sa predviđenom dinamikom, iz Agencije su naglasili da se do kraja avgusta očekuje početak implementacije projekta.

- Imlementacija je predviđena u dvije paralelne faze. Omogućava potpunu integraciju državnih organa, akademskog i privatnog sektora u upravljanju incidentima. Funkcije zaštite u odnosu na korisnike se ogledaju u zaštiti tri grupe korisnika: javne uprave i kritičnih infrastruktura, zaštiti djece i zaštiti mikro, malih i srednjih preduzeća - istaknuto je u saopštenju.

Iz Agencije su istakli da će sistem štititi javnu upravu i kritične infrastrukture koje čini 780 institucija republičkog nivoa, jedinica lokalne samouprave, pravosuđa, sektora energetike i rudarstva, zdravstvene i socijalne zaštite, finansijskih sistema, hrane i vode, saobraćaja, komunikacija i informacionih tehnologija, nauke i obrazovanja i sektor nacionalnih spomenika i vrijednosti.

- Sistem takođe ima funkciju "bezbjednog interneta" za djecu, te pružaoca zaštite malim i srednjim preduzećima - naveli su iz Agencije.

Sa tehničkog stanovišta /softverska i hardverska rješenja/, sistem se sastoji od 15 bezbjednosnih čvorišta i Data centra i dizajniran je za odbranu od najsloženijih sajber prijetnji, uključujući državno-sponzorisane napade.

Iz Agencije su naveli da sa organizacionog stanovišta sistem služi za rad budućem republičkom CERT-u, sektorskim CERT tijelima i regionalnim /mezoregijskim/ CSIRT tijelima.

- Za partnera je, u skladu sa smjernicama Vlade za upravljanje krizom lanaca snabdijevanja i politički motivisanih ne-UN sankcija, izabrana kompanija ELINC, grupacije `Čajna elektronik korporejšn`, specijalizovani proizvođač opreme iz domena nacionalnih sistema informacione bezbjednosti - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je sistem u više navrata prezentovan stručnoj javnosti /institucijama, korporativnom i IKT sektoru/, i to 10. maja, 15. maja i 25. juna.