latinica  ћирилица
23/07/2024 |  17:23 ⇒ 17:33 | Autor: TANЈUG

Bajden potvrdio ostavku šefice američke Tajne službe

Predsjednik SAD DŽo Bajden potvrdio je danas da je direktorka Tajne službe Kimberli Čitl podnijela ostavku nakon kritika zbog toga što njena agencija nije uspjela da spriječi pokušaj ubistva bivšeg predsjednika Donalda Trampa na predizbornom skupu u Pensilvaniji ovog mjeseca.
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/Erin Schaff / POOL) -
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/Erin Schaff / POOL)

Bajden je u saopštenju objavljenom na sajtu Bijele kuće naveo da će uskoro imenovati novog direktora Tajne službe.

Dodao je da se nezavisna istraga onoga što se dogodilo 13. jula nastavlja.

On je zahvalio Čitlovoj na dosadašnjem radu.

- Ona se nesebično posvetila i rizikovala svoj život da zaštiti našu naciju tokom svoje karijere u Tajnoj službi Sjedinjenih Država. Posebno joj zahvaljujemo što se odazvala pozivu da vodi Tajnu službu tokom naše administracije i zahvalni smo što je služila našoj porodici - naveo je Bajden.

Prethodno su američki mediji, pozivajući se na izvore, javili da je Čitlova podnijela ostavku, dan nakon što je ispitana pred Odborom za nadzor Predstavničkog o postupcima Tajne službe prije atentata na Trampa mitinga 13. jula u gradu Batler.

Na tom saslušanju, Čitl je odbila da podnese ostavku, rekavši da je ona najkvalifikovanija osoba na čelu Tajne službe, koja je odgovorna za zaštitu predsjednika, potpredsjednika, članova njihovih porodica i vodećih predsjedničkih kandidata.

Ona je, međutim, priznala da su ona i njena agencija napravili propust kada je atentator ranio republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa i dodala da to predstavlja najznačajniji operativni neuspjeh tokom više decenija rada Tajne službe.

Njeno svedočenje označava prvi krug kongresne istrage o propustima u vezi atentata, u okviru koje bi pred Pravosudnim komitetom Predstavničkog doma Kongresa u srijedu trebalo da se pojavi direktor FBI Kristofer Rej.