latinica  ћирилица
23/07/2024 |  17:29 ⇒ 17:31 | Autor: sputniknews.com

Đinping: Kina spremna da sa Rusijom radi na razvoju svjetske energetike

Kineske vlasti spremne su da rade sa Rusijom na promovisanju zdravog razvoja globalne energetske industrije, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping.
Si Đinping (foto: EPA-EFE/XINHUA / Xie Huanchi CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY) -
Si Đinping (foto: EPA-EFE/XINHUA / Xie Huanchi CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY)

- Polazeći od nove istorijske osnove, Kina je spremna da, zajedno sa ruskom stranom, promoviše moćniji, ekološki i zdraviji razvoj globalne energetske industrije - navodi se u poruci koju je Si Đinping uputio učesnicima VI Rusko-kineskog energetskog poslovnog foruma.

Kako je naveo, Peking je posvećen obostrano korisnoj saradnji u ovom pravcu i pružaće podršku održavanju održivih lanaca snabdijevanja.

Đinping je podsjetio da se ove godine navršava 75 godina od uspostavljanja kinesko-ruskih diplomatskih odnosa.

- Zahvaljujući naporima obje strane, Kina i Rusija promovišu sveobuhvatno strateško partnerstvo u novoj eri. Energetska saradnja između dvije zemlje postaje zrelija, stabilnija i trajnija - zaključio je kineski lider.

Prema njegovim riječima, takva saradnja "donosi opipljive koristi narodima i Kine i Rusije".

Na forumu učestvuju vodeće ruske i kineske kompanije, velike banke, predstavnici vlasti i naučne zajednice, uključujući CNPC, Sinopek, Državna energetska korporacija Kine, Gasprom, Rosnjeft, Rosatom, Rushidro, Ruski državni univerzitet za naftu i gas Gubkin i Kineski inženjerski institut za obnovljive izvore energije.