latinica  ћирилица
23/07/2024 |  17:37 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Čabrić-Macura: Briga o porodici i sprečavanje nasilja prioritetni zadaci

Ministarka porodice, omladine i sporta, Selma Čabrić razgovarala je sa ministarkom bez portfelja zaduženom za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena u Vladi Srbije Tatjanom Macurom o potrebi pojačane institucionalne podrške porodici, ali i sprečavanja nasilja u porodici kao društveno neprihvatljivog ponašanja.
Čabrić-Macura-sastanak - Foto: Ustupljena fotografija
Čabrić-Macura-sastanakFoto: Ustupljena fotografija

- Republika Srpska je bila pionir u definisanju nasilja u porodici kao krivičnog djela čime smo poslali jasnu institucionalnu poruku da imamo nultu stopu tolerancije prema bilo kom obliku nasilja. Ponosni smo na činjenicu da stručnjaci naš Zakon o zaštiti od nasilja u porodici ocjenjuju kao jedan od najkvalitetnijih u regionu, ali ćemo nastaviti da unapređujemo ovu oblast i dragocjena su nam i iskustva Republike Srbije u tom smislu – istakla je Čabrićeva.

Macura je naglasila da je u tom smislu izuzetno značajno ekonomsko osnaživanje žena i da je Republika Srbija, kroz institucionalni dijalog i saradnju i razumijevanje nadležnih, ostvarila značajan iskorak na tom putu sa krajnjim ciljem da se smanji broj slučajeva nasilja u porodici gdje su u najvećem broju slučajeva žrtve žene.

Na sastanku je razgovarano i o opredjeljenosti Republike Srpske i Republike Srbije da, kroz zakonske propise, pruže finansijsku podršku porodicama jer su briga o porodici i očuvanje porodice jedan od najvažijih nacionalnih interesa.

Naglašeno je da je jednako važno pratiti primjenu tih propisa i modifikovati ih u skladu sa potrebama u društvu kako bi njihova primjena dala najbolje moguće rezultate.