latinica  ћирилица
23/07/2024 |  18:51 ⇒ 21:31 | Autor: SRNA

Nedjelja, 21. jul, najtopliji dan ikada zabilježen

Nedjelja, 21. jul, bio je najtopliji dan ikada zabilježen, saopšteno je iz službe "Kopernikus" EU za klimatske promjene, koja prati takve globalne vremenske obrasce od 1940. godine.
Vrućine (foto: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO - ilustracija) -
Vrućine (foto: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO - ilustracija)

Prosječna globalna temperatura vazduha na površini u nedjelju je dostigla 17,09 stepeni Celzijusovih - nešto više od prethodnog rekorda postavljenog prošlog jula od 17,08 stepeni Celzijusovih - pošto su toplotni talasi zahvatili velike dijelove SAD, Evrope i Rusije.

Karlo Buontempo, direktor službe "Kopernikus", rekao je da je moguće da bi početak ove sedmice mogao da pomrači rekord od nedjelje jer toplotni talasi ne jenjavaju širom svijeta.

On je pojasnio da je rekord od 21. jula samo neznatno viši od prošlogodišnjeg, ali ono što je vanserijski jeste koliko je temperatura u posljednjih 13 mjeseci drugačija u odnosu na prethodne rekorde.

Prošle godine, tokom četiri dana zaredom oboren je temperaturni rekord i to od 3. do 6. jula, jer su klimatske promjene, izazvane sagorijevanjem fosilnih goriva, izazvale ekstremne vrućine širom sjeverne hemisfere.

Svaki mjesec od juna 2023. sada je rangiran kao najtopliji na planeti, u poređenju sa odgovarajućim mjesecom prethodnih godina.

Neki naučnici sugerišu da bi 2024. mogla nadmašiti 2023. kao najtopliju godinu od kada su počela da se vrše mjerenja, pošto su klimatske promjene i prirodni vremenski fenomen El ninjo - koji je okončan u aprilu - ove godine doveli do povećanja temperature.

- Kao posljedica povećanja gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi — sigurno ćemo vidjeti da se novi rekordi obaraju u narednih nekoliko mjeseci i godina - rekao je Buontempo.