latinica  ћирилица
23/07/2024 |  19:09 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Pod čijim pritiskom je MIP BiH prekršio vlastitu odluku? (VIDEO)

Da li se polako odmotava klupko zamršeno od strane ministra inostranih poslova Elmedina Konakovića i ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza o dozvoli za angažman helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u gašenju požara na teritoriji BiH?
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Naša televizija je u posjedu dokumenata koji potvrđuju postojanje odobrenja od 15. decembra 2023. u kojem jasno stoji da je Ministarstvo inostranih poslova saglasno sa preletom i slijetanjem aviona ili helikoptera Srbije, preko i na teritoriji BiH, za 2024. godinu.

Uprkos tome, u proteklih nekoliko dana ministarstva kojima rukovode Bošnjaci ne dozvoljavaju dolazak helikoptera iz Srbije za gašenje požara.

Prije osam mjeseci Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara bilo je saglasno sa prelijetanjem i djelovanjem vazduhoplova MUP-a Srbije na teritoriji BiH. Prije svega dva mjeseca, takvi letovi su se i izvodili bez ikakvih opstrukcija. Pokazuju to dokumenti u koje naša televizija ima uvid.

- Ministarstvo inostranih poslova BiH izražava poštovanje ambasadi Republike Srbije u Sarajevu i u vezi note od 15. decembra 2023. godine ima čast obavijestiti da je saglasno sa preletom, odnosno slijetanjem vazduhoplova preko i na teritoriji BiH za 2024. godinu - navedeno je u dokumentu.

Tim tragom, poslali smo upit Ministarstvu inostranih poslova zbog čega krše sopstvena odobrenja i još ne dozvoljavaju angažman helikoptera MUP-a Srbije na gašenju eventualnih požara. Odgovor nismo dobili.

Raspoloženiji za priču o helikopterima bio je ministar odbrane. Požalio se komandantu NATO štaba u Sarajevu Metju Valasu i zatražio da se BiH tretira kao suverena država. Helez je još ranije rekao da neće dozvoliti angažovanje helikoptera Srbije zato što je BiH suverena i ima svoje resurse.

A kada se u odnos snaga stave kapaciteti BiH i Srbije, omjer je 1:36, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Јoš dok je bio član Predsjedništva, ističe Dodik, opremljenost BiH za takve situacije bila je na nezavidnom nivou.

- Srbija je digla sve svoje helikoptere i napunila balone sa vodom, može da baci u jednom trenutku 65 tona vode na jednom mjestu. A znate koliko mogu ovi stari, zarđali, propali helikopteri OS BiH? Mogu da natoče tonu i 800 litara - kaže Dodik.

Očigledno da političko Sarajevo, nakon Svesrpskog sabora, na sve načine pokušava da sabotira specijalne veze Republike Srpske i Srbije, pa tako zarad političkih ubjeđenja ili iluzija ne pitaju za cijenu. Zvuči poznato.

- A kad dođe zima ni mi nećemo dozvoliti transport gasa iz Srbije za BiH da ne ponižavamo tu državu, pa nek se Sarajevo grije na Heleza, Komšića i slične i neka Sarajlije ugrije ta mržnja prema Srbiji - istakao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Ponašanje bošnjačkih kadrova u Savjetu ministara je čisto politikanstvo, smatra zamjenik predsjedavajuće Savjeta Staša Košarac. Kaže da ni njemu nije jasno zbog čega se ne dozvoljava regionalna saradnja, posebno u situacijama kada su u opasnosti ljudski životi.

- Ne vidim razlog zašto neko stalno politizuje. Očigledno ovdje stanuje mentalni problem da Srbija i Republika Srpska imaju pravo da definišu svoje korake. Da li je neko iz Republike Srpske pravio problem kad je neko iz FBiH pravio neku vrstu angažmana s nekim? Naravno nikada - kaže Košarac.

Kao što je bio slučaj prethodnih godina, kada su kanaderi Hrvatske gasili požare na području zapadne Hercegovine. I tada je hrvatskim službama pomagao Helikopterski servis Republike Srpske, ali tada nije bilo Heleza i sličnih da pričaju o suverenoj državi dok zemlja gori u plamenu.