latinica  ћирилица
23/07/2024 |  19:30 | Autor: SRNA

Dačić: Očuvanje nacionalnih interesa treba da bude prioritet za sve

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je, tokom današnje skupštinske rasprave o Deklaraciji Svesrpskog sabora o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, da pitanje očuvanja nacionalnih i državnih interesa treba da bude prioritet za sve.
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Dačić je u Skupštini Srbije ukazao da se na zasjedanju posvećenom Deklaraciji više govori o svemu drugom osim o toj temi, te naveo da opozicija optužuje vlast za nacionalnu izdaju u isto vrijeme dok Srbiju u regionu optužuju da je nosilac velikosrpske politike.

- Pitanje Republike Srpske i Srba koji žive u regionu je mnogo starije, dublje i teže nego što su odnosi među strankama. Lako je govoriti da li ćemo mi uvesti sankcije nekoj zemlji, ali ovde je stvar u tome da li mi volimo Srbiju i šta dobijamo uvođenjem i neuvođenjem sankcija - rekao je Dačić, replicirajući poslanicima opozicije.

On je naglasio da Rusija i Kina štite Srbiju u UN i ukazao da bi politički gledano uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, koja brani poziciju i interese Srbije u UN, bilo samoubilački potez.

Dačić je istakao da je Deklaracija Svesrpskog sabora veoma značajan dokument i da je, imajući u vidu sve veće izazove, Srbiji i Srbima u cjelini potrebna mnogo veća, jača i čvršća deklaracija za odbranu državnih i nacionalnih interesa, ali i što više glasova za odbranu Srbije.

On je napomenuo da zbog toga nije ispravno i prihvatljivo da se govori o podrugljivo o državama kao što su Esvatini, Sao Tome i Prinsipe i sličnim zemljama koje su bile uz Srbiju i srpski narod prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN i pružaju podršku po pitanju Kosova i Metohije.

Na to su ukazali i premijer Srbije Miloš Vučević, ministar kulture Nikola Selaković i potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, koji su, između ostalog, odbacili optužbe dijela opozicije da se Deklaracijom ukida 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Vulin je rekao da je Deklaracija Svesrpskog sabora istorijska, jer se nikada nije desilo da dva najviša zakonodavna organa srpskih država donose takav dokument.

On je poručio da niko, pa ni opozicija u Srbiji, ne može da posvađa Srbiju sa Rusijom pričama o navodnom izvozu srpskih granata u Ukrajinu, kao ni sa Kinom i drugim prijateljskim zemljama.

Nakon obraćanja premijera i ministara predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić označila je kraj rada parlamenta za danas i nastavak sjednice zakazala za sutra u 10.00 časova.

Na dnevnom redu vanredne sjednice Skupštine Srbije je 60 tačaka, a prva je Prijedlog odluke o usvajanju Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.