latinica  ћирилица
23/07/2024 |  21:31 ⇒ 21:31 | Autor: TANЈUG

Sijarto: Mađarska blokira sredstva članicama EU dok Kijev ne dozvoli isporuke Lukoila

Mađarska će blokirati sredstva Evropske unije za zemlje članice koje su u Ukrajinu slale municiju, dokle god Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.
Peter Sijarto (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK / POOL, ilustracija) -
Peter Sijarto (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK / POOL, ilustracija)

- Јasno sam stavio do znanja da, dokle god Ukrajina ne riješi ovo pitanje, svi treba da zaborave na isplatu 6,5 milijardi evra Evropskog instrumenta mirovne pomoći kao kompenzaciju za pošiljke oružja - rekao je Sijarto.

On je ocijenio da je Evropska komisija sada u teškoj situaciji, jer Ukrajina, kako je rekao, krši sporazum koji je prethodno zaključila sa Evropskom unijom.

- Dakle, sada bi trebalo da bude jasno da li je Evropska komisija sposobna da zastupa evropske interese, interese evropskih zemalja, posebno u ovako kritičnoj stvari, a to je sigurnost snabdijevanja energijom - istakao je Sijarto.

On je objasnio da u sporazumu o pridruživanju između Evropske unije i Ukrajine stoji da Ukrajina ne može ni u cjelini ni djelimično da prekida tranzit energenata preko Ukrajine u zemlje članice EU.

- Sada je situacija da je snabdijevanje energijom dvije zemlje članice Evropske unije, Mađarske i Slovačke, takođe ugroženo od Ukrajinaca, jer 33 odsto našeg uvoza sirove nafte, a otprilike 40-45 odsto slovačke sirove nafte dolazi iz Lukoila, iz Rusije, preko Ukrajine - rekao je Sijarto.

Ranije danas Interfaks je prenio da Lukoil tokom jula nije isporučivao naftu preko Ukrajine u Slovačku i Mađarsku pošto je prethodno Kijev stavio Lukoil na novu listu sankcija.

Briselski Politiko je prethodno pisao da se Mađarska suočava sa energetskom krizom zbog ograničenja tranzita nafte.

Sijarto je naveo da je trenutno situacija stabilizovana uz pomoć "privremenih rješenja", ali dodao da je dugoročno nemoguće obezbijediti sigurnost snabdijevanja naftom Mađarske i Slovačke bez nafte firme Lukoil.