latinica  ћирилица
23/07/2024 |  21:39 | Autor: SRNA

Zatvoren "Art simpozijum Jahorina"

Na Ekonomskom fakultetu na Palama večeras je zatvorena 20. Međunarodna likovna kolonija "Art simpozijum Јahorina" na kojoj je predstavljeno više od 20 umjetničkih djela nastalih tokom osmodnevnog rada.
Pale - umjetnost - Foto: SRNA
Pale - umjetnostFoto: SRNA

Osnivač i umjetnički rukovodilac "Art simpozijuma Јahorina" Lazo Savić rekao je novinarima da je zadovoljan ovogodišnjim jubilarnim Sazivom i da je publika večeras mogla vidjeti prelijepu izložbu slika i dvije skulpture.

- Mnogo sam zadovoljan urađenim djelima. Slikari su radili tehnike ulje na platnu, akvarel, akrilik, kao i umjetnička obrada kamena i drveta. Јapanac je uradio skulpturu u kamenu, Makedonac skulpturu u drvetu koja se nalazi u dvorištu moje kuće, jer se zbog ogromne veličine i težine nije mogla dopremiti da je posjetioci vide - istakao je Savić.

Savić je naveo da je večerašnja izložba slika događaj koji pruža priliku za bogato kulturno iskustvo, inspiraciju i druženje sa ljubiteljima umjetnosti.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da je "Art simpozijum" opravdao očekivanja, jer je 14 slikara iz Republike Srpske, Federacije BiH, Sjeverne Makedonije, Srbije i Јapana ostavilo kvalitetna umjetnička djela.

Јugović je pohvalio organizatora Savića jer sve radi do savršenstva i okuplja eminentne slikare koji svoja djela ostavljaju u fundusu Kolonije.

Dragan Batinić iz Biliće rekao je da već treću godinu učestvuje na Likovnoj koloniji koja je mnogo važna, te da je ove godine uradio skulpturu galerijskog formata i dvije slike ulje na platnu.

On je podsjetio da je prethodnih godina radio skulpture većih dimenzija koje se nalaze ispred Doma zdravlja Pale i Studentskog centra Pale, te da će i naredne godine biti učesnik na Međunarodnoj likovnoj koloniji.

Cilj Međunarodne likovne kolonije je promocija kulturno-umjetničkog stvaralaštva Republike Srpske i prijateljskih zemalja.

Učesnici "ART simpozijuma Јahorina", njih više od 200, bili su iz Bugarske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, ali i iz Јapana, Јužne Koreje, Kine, Rusije, Egipta, Indije, Italije, Španije, Slovenije, Mađarske, Češke, Holandije, Norveške, Njemačke, Francuske, Turske, Ukrajine, Irske.