latinica  ћирилица
23/07/2024 |  22:17 ⇒ 22:28 | Autor: SRNA

Održano "Veče prijateljstva" i prva " Kvrgušijada"

U prijedorskoj mjesnoj zajednici Donja Puharska 18. put je održano "Veče prijateljstva", koje je ove godine obilježila prva "Kvrgušijada", specijalitet tradicionalne kozaračke kuhinje, u tradiciji ovog kraja od šezdesetih godina prošlog vijeka.
"Veče prijateljstva" u Prijedoru - Foto: SRNA
"Veče prijateljstva" u PrijedoruFoto: SRNA

- Tajna prave domaće kvrguše je sve domaće - pile, jaja i kajmak, kao i priprema na šporetu na drva - sve ostalo su kopije - poručila je jedna od prezentera ovog tradicionalnog jela iz Kozarca na večerašnjem druženju Indira Kapetanović.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor rekao je da ova manifestacija simboličnog naziva potvrđuje da u ovom gradu žive dobri ljudi, dobri domaćini i da je ovakva druženja grad podržavao proteklih godina, a tako će biti i ubuduće.

- Ovakve manifestacije su veoma značajne za Prijedor, prije svega, da se još više zbližimo kao narodi, jer samo složni možemo ići naprijed i očekivati da naša lokalna zajednica napreduje u svakom segmentu - istakao je Јavor.

"Veče prijateljstva" održano je u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva "Osman DŽafić", čiji je sekretar Alma Semanić rekla novinarima da je cilj ove manifestacije da okupi na druženje sve mještane koji žive van granica zemlje i ovdje provode svoj godišnji odmor sa domaćim stanovništvom.

- Manifestacija je u okviru "Prijedorskog ljeta" čiji je pokrovitelj grad Prijedor, a upotpunili smo je i prezentacijom kozaračkog jela kvrguša gdje se može vidjeti i kako se ona priprema - rekla je Semanićeva.