latinica  ћирилица
24/07/2024 |  07:15 ⇒ 08:59 | Autor: RTS

Kijev protiv Lukoila - Mađarska i Slovačka na naftnim mukama

Mađarska i Slovačka pokrenuće proceduru pred Evropskom komisijom protiv Ukrajine zbog, kako navode - neočekivane i neprijateljske odluke Kijeva da ruskom "Lukoilu" zabrani tranzit nafte preko svoje teritorije. One su, među pet članica Unije, koje su izuzete od embarga na rusku naftu jer im snabdijevanje zavisi od naftovoda "Družba".
Gasovod (Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND OUT) -
Gasovod (Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND OUT)

Slovačka polovinu potrebe za naftom pokriva samo isporuklma ruskog Lukoil" naftovodom "Družba". A Mađarska istim dotokom obezbjeđuje trećinu potrošnje.

Ukrajina je ruski "Lukoil" stavila na proširenu listu sankcija, pa kompanija od jula ne trasportuje naftu u Evropu.

- Ova odluka Ukrajine da Lukoilu ne dozvoli tranzit nafte preko njene teritorije za Mađarsku i Slovačku neshvatljiva je i neprihvatljiva i ozbiljno ugrožava energetsku bezbjednost dvije zemlje. Mađarska i Slovačka rade na pravnim i tehničkim rješenjima kako bi se obezbijedilo nesmetano snabdijevanje sirovom naftom - rekao je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske.

Uz poziv da poštuje prelazni period o tranzitu ruske nafte, koji je Brisel odobrio za članice Unije koje nemaju izlaz na more, Kijevu daju tri dana da promijeni odluku.

Kršenje tog dogovora prijetnja je snabdjevanju i rastu cijena derivata. Slovačka već bilježi velike gubitke što je pokrenulo i političke polemike.

- Ovde se ispostavlja da neke sankcije imaju negativniji uticaj na države članice nego na Rusiju, jer će u slučaju nafte Rusija moći da pronađe alternativne puteve. Međutim, Slovačka će imati veoma velike probleme, jer treba vremena da se transformiše na preradu nafte koja nije uralska - kaže Peter Kmec, potpredsjednik vlade Slovačke.

- Dužnost Vlade je da odgovori na takvu situaciju i da pregovaraju sa svojim partnerima. Na neki način da motiviše ovu rafineriju da pređe na drugu naftu - kaže Јozef Hajko, poslanik opozicije u parlamentu Slovačke.

Iako je činjenica da geopolitički i ratni sukobi otežavaju dotoke energenata, stopiranje Lukoilovih isporuka pokrenulo je i trzavice među pojedinim članicama Unije.

Poljska optužuje Mađarsku da novonastalu situaciju koristi da blokira pomoć Ukrajini.