latinica  ћирилица
24/07/2024 |  07:55 ⇒ 10:45 | Autor: RTRS

Trifković: Ovo će biti istorijski izbori u Americi (VIDEO)

Predsjednički izbori u Americi po mnogo čemu mogli bi biti istorijski, rekla je direktorka Centra za strateške studije Dragana Trifković, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Dragana Trifković - Foto: RTRS
Dragana TrifkovićFoto: RTRS

Potpredsjednica SAD Kamala Haris potvrdila je da je obezbijedila podršku većine delegata da postane kandidat Demokratske stranke za predstojeće predsjedničke izbore, nakon što se aktuelni predsjednik DŽo Bajden povukao iz predizborne trke.

- Vrlo kratak rok je ostao Kamali Haris. Očigledno da je ova odluka iznuđena. Neki analitičari smatraju da je razlog i neuspjeli pokušaj atentata na Trampa. Osnovni problem je što Haris nema podršku Amerikanaca. Veoma je nepopularna, i prema procjenama njene šanse su manje čak nego što su bile i Bajdenove u izbornoj trci sa Trampom - istakla je Trifkovićeva.

Ona dodaje da je neuspješan pokušaj atentata na Trampa promijenio poglede mnogih Amerikanaca.

- Čak i oni koji nisu simpatisali Trampa, okrenuli su se na njegovu stranu. Ovo su svakako najneizvjesniji izbori, ne zbog ishoda, već zbog mnogih stvari koje prate ovaj proces i cijeli kampanju - rekla je Trifkovićeva.

Bez obzira ko pobijedi, prema njenim riječima, velike promjene politike na Balkanu neće biti.

- Američka politika na Balkanu vodi se u kontinuitetu od 90-ih godina. Nažalost, to su nezavisno tzv. Kosovo i unitarizacija BiH. Neće biti velikih promjena, ali dinamika multipolarizacije svijeta se ubrzala i Amerika mora na to da odgovori i promijeni nešto u svom pristupu.  Tu vidim našu šansu, da bi se neki tvrdi stavovi omekšali - dodala je Trifkovićeva.