latinica  ћирилица
24/07/2024 |  08:28 ⇒ 08:29 | Autor: SRNA

Krišto: Plan rasta za zapadni Balkan prioritet u razgovorima sa Evropskom komisijom

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da je Plan rasta za zapadni Balkan trenutno prioritetna tema u razgovorima sa institucijama Evropske komisije, ističući da BiH ima šansu da se priključi zemljama regiona kada je riječ o ovom instrumentu.
Borjana Krišto - Foto: RTRS
Borjana KrištoFoto: RTRS

Krištova je izjavila da je BiH uskladila 98 odsto mjera s prijedlogom Evropske komisije, te da su preostala dva koraka koja su tehnički dogovorena – mjere u vezi sa Ustavnim sudom BiH i način odlučivanja u Konkurencijskom vijeću i Vijeću za državnu pomoć.

- Ovo je izazvalo i određeni zastoj u preostalom procesu kada je riječ o Reformskoj agendi, u kojoj se lista reformi precizno razrađuje u aktivnosti i indikatore. Mnogo vremena smo izgubili u pokušaju da postignemo stopostotnu usklađenost s prijedlogom Evropske komisije - rekla je Krištova za "Dnevni avaz".

Sarajevski dnevnik je naveo da je uslov za isplatu prve tranše iz Plana rasta bilo usvajanje budžeta BiH za ovu godinu, ali je nakon njegovog usvajanja podrška ostala zaleđena do usaglašavanja svih mjera iz Reformske agende.

- Usvajanje budžeta je korak bliže implementaciji Plana rasta EU za zapadni Balkan, a Reformska agenda nam je potrebna prvenstveno radi nas samih, unutar BiH, kako bismo imali definisan hodogram aktivnosti koje predstoje - objasnila je Krištova.

Ona je ocijenila da u vrijeme pretkampanje za predstojeće lokalne izbore fokus mora da bude na važnim stvarima, prije svega na donošenju niza zakona koji su obaveza BiH.

- Evropski put i reforme prijeko su potreban okvir približavanja EU. Ne možemo i ne smijemo se od toga umoriti. Različitih mišljenja može biti, ali alibi za nepostizanje dogovora i konsenzusa ne može niko tražiti - zaključila je Krištova.