latinica  ћирилица
24/07/2024 |  09:07 | Autor: TANЈUG

Pešić: Olimpijske igre su najizazovnije takmičenje

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je danas, pred polijetanje košarkaša u Francusku, na Olimpijske igre, da je to najizazovnije takmičenje i da će svaki koš biti važan.
Bogdanović, Pešić i Milutinov (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Bogdanović, Pešić i Milutinov (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

- Olimpijske igre su najizazovnije takmičenje. Ciljevi su uvijek najveći, ne samo sa aspekta rezultata već i što se tiče spremnosti ekipe za veliko takmičenje - rekao je Pešić na konferenciji za medije na aerodromu "Nikola Tesla".

On je rekao da je dug put iza srpske reprezentacije, da je "Svjetsko prvenstvo prošle godine bilo početak olimpijskog puta - izbjegnute su kvalifikacije početkom mjeseca i tako je dobijeno više vremena za pripreme.

- Igrači su imali naporne sezone, pa su pripreme bile veliki izazov - rekao je Pešić.

-Sistem takmičenja je takav da će svaki koš biti važan. Koš razlika može da bude presudna da budeš najbolja drugoplasirana reprezentacija što donosi lakši žrijeb - dodao je Pešić.

Kapiten Bogdan Bogdanović je jedan od rijetkih iz ove ekipe sa iskustvom igranja na OI.

- Nosimo lijepa sjećanja iz Rio de Žaneira. Iz ove ekipe smo bili samo Јokić i ja na tim Igrama. Ovo je za nas novi izazov jer nismo igrali u Tokiju. Promjenjen je malo sistem, sada ulazimo u dosta važnu ulogu sa koš razlikom u poređenju sa prethodnim. Što se nas tiče, ne mijenja se način pripreme i igranja, naša najvažnija utakmica je sljedeća - rekao je Bogdanović.

Centar Nikola Milutinov je rekao da je najvažnije da ekipa bude fokusirana.

- Mislim da nam je grupa stvarno teška, svi timovi su pokazali mnogo, Јužni Sudan je umalo pobijedio Ameriku, Portoriko je pobijedio Litvaniju u kvalifikacijama. Svi znamo koliko je Amerika dobra. Moramo da budemo fokusirani da bismo došli do nekog konačnog cilja. Svaki poen je bitan i moramo da se borimo za što bolji plasman u grupi da bi možda poslije dobili lakšeg protivnika u četvrtfinalu - rekao je Milutinov.

Reprezentacija Srbije prvi meč na OI igra u nedjelju od 17 i 15 protiv Sjedinjenih Američkih Država. Rivali "orlova" u grupi C su još Portoriko i Јužni Sudan.

U četvrtfinale prolaze po dve prvoplasirane selekcije iz svake grupe, kao i dvije najbolje trećeplasirane.