latinica  ћирилица
24/07/2024 |  09:51 ⇒ 09:51 | Autor: RTS

Kamala Haris u Viskonsinu: U novembru se bira između slobode i haosa

Potpredsjednica SAD Kamala Haris na predizbornom skupu u Viskonsinu istakla je da se u novembru bira između slobode i haosa.
Kamala Haris (Foto: EPA-EFE/JEFFREY PHELPS) -
Kamala Haris (Foto: EPA-EFE/JEFFREY PHELPS)

Kamala Haris je pred svojim pristalicama u Viskonsinu naglasila da vjeruje u budućnost u kojoj svaka osoba ima priliku ne samo da preživi, već i da napreduje".

Navela da je to njen prvi zvanični predizborni skup pošto je ranije objavila da je obezbijedila dovoljnu podršku delegata da postane kandidat Demokratske stranke na predsedničkim izborima u novembru.

Harisova je pokrenula kampanju, a nakon što je akruelni predsjednik SAD DŽozef Bajden odustao od trke za reizbor.

Harisova je na binu izašla uz pesmu "Sloboda" (Freedom) i u govoru poručila da u SAD "predatori zlostavljaju žene" a da se "potrošači pljačkaju", prenosi AP.

Harisova je svoju kampanju označila kao ''onu u kojoj su ljudi na prvom mestu, za razliku od Trampove u kojoj su to korporacije i interesi''.

"Zastjarela i zaostala Trampova politika"

Trampovu politiku opisala je kao zastarelu i zaostalu i takođe ga je optužila da želi da unazadi zemlju, piše Glas Amerike.

- U ovoj kampanji, obećavam vam da ću ponosno upoređivati svoje rezultate sa njegovim (Trampovim) bilo kog dana... Da li želite da živite u zemlji slobode, saosećanja i vladavine prava, ili u zemlji haosa, straha i mržnje - upitala je Harisova.

Takođe je navela da će proširiti pristup pravu na abortus nakon odluke Vrhovnog suda da ukine to pravo na federalnom nivou.

- Zaustavićemo ekstremnu zabranu abortusa Donalda Trampa zato što verujemo ženama da same donose odluke o svojim telima a ne da im vlada govori šta da rade. Kada Kongres usvoji zakon o obnovi reproduktivnih sloboda, potpisaću ga kao predsednica SAD - istakla je Harisova.

Agencija navodi i da je Harisova od nedjelje, kada je preuzela predizbornu trku od Bajdena, prikupila za kampanju još 100 miliona dolara u donacijama.

Viskonsin je važna savezna država koju demokrate vide kao suštinski važnu za obezbjeđivanje pobjede na predsjedničkim izborima, odnosno u tim državama demokratski kandidati za predsjednike tradicionalno pobjeđuju.

Republikanci su se u kampanji usmjerili na Harisovu i poručili da su bili spremni za promjenu i da im njen izbor nije promijenio planove u kampanji.

Tramp je Harisovoj dao nadimak "Lažljiva Kamala" i optužio je da nije bila dovoljno čvrsta prema kriminalcima dok je bila tužilac.

Delegati bi trebalo formalno da imenuju predsjedničkog kandidata na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu u avgustu.