latinica  ћирилица
24/07/2024 |  10:30 ⇒ 12:22 | Autor: RTS

Avion se srušio prilikom polijetanja u Nepalu, najmanje 18 poginulih

Najmanje 18 osoba je poginulo, a jedna je povrijeđena kada se avion zapalio prilikom polijetanja sa aerodroma koja se dogodila u glavnom gradu Nepala, Katmanduu.
Pad aviona u Nepalu (Foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA) -
Pad aviona u Nepalu (Foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA)

Rojters navodi da je u avionu bilo dva člana posade i 17 tehničara koji je trebalo da odlete do grada Pohara gde je trablo da porave jednu letelicu.

- Samo je kapetan spasen i nalazi se na liječenju u bolnici - rekao je Tej Bahadur Poudjal, portparol međunarodnog aerodroma Tribuvan u Katmanduu. Kako navodi AP, ima povrede oka, ali nije u životnoj opasnosti.

Na mestu pada aviona nalaze se policijske i vatrogasne službe.

U trenutku nesreća bila je slaba vidljivost, ali nije padala kiša, iako je sada period monsuna.

Televizijski snimci pokazuju kako vatrogasci pokušavaju da ugase vatru i gusti crni dim koji se diže u nebo. Avion je uspio da se izdigne tik iznad piste, a zatim se nagnuo prije nego što se srušio.

Riječ je o letelici bombardijer, rekli su zvaničnici, a mediji su izvijestili da je pripadao lokalnoj "Saurija erlajns".

Aerodrom je privremeno zatvoren, dodali su zvaničnici.

"Saurija" obavlja domaće letove u Nepalu sa dva regionalna aviona "bombardijer CRЈ-200", oba stara oko 20 godina, prema podacima portala Flajt radar 24.

Nepal je kritikovan zbog lošeg stanja bezbjednosti u vazduhu, a skoro 350 ljudi je poginulo u padu aviona ili helikoptera u toj himalajskoj zemlji od 2000. godine.

Najsmrtonosniji incident dogodio se 1992. godine, kada se erbas pakistanske internacionalne erlajnze srušio na padinu dok se približavao Katmanduu, pri čemu je poginulo 167 ljudi.

Nedavno su najmanje 72 osobe poginule u padu avio-kompanije Јeti u januaru 2023. godine, što je kasnije pripisano pilotima koji su greškom isključili struju.

Do nesreće je došlo kada je avion nepalske kompanije "Sauria erlajns" pokušao da poleti sa aerodroma Tribuvan u Katmanduu ka odmaralištu u Poharu. Pilot je preživio i prebačen je u bolnicu u Katmanduu.