latinica  ћирилица
24/07/2024 |  10:45 | Autor: RTS

Nastavljena Skupština Srbije: Rasprava o Deklaraciji i ostalim tačkama (VIDEO)

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas načelnu raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na Svesrpskom saboru 8. juna, kao i o ostalim tačkama dnevnog reda.
Skupština Srbije - Foto: RTRS
Skupština SrbijeFoto: RTRS

Sjednica je nastavljena raspravom opozicionih poslanika sa članovima Vlade Srbije, tokom koje je potpredsjednik Vlade Srbije pitao opoziciju da se izjasne da li su za ulazak Srbije u NATO.

Na sjednici, koja je juče počela, premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da Deklaracija Svesrpskog sabora nije prkos niti inat, nego suštinska potreba srpskog nacionalnog bića koju treba predstaviti međunarodnoj zajednici i zatražio podršku poslanika za program koji je nacionalni spas.

Među 60 predloženih tačaka za dnevni red Skupštine Srbije nalazi se i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o sastavu delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnom forumu Srbija – Republika Srpska.

Među prijedlozima zakona su i izmene Zakona o platnim uslugama, koji podnosi Narodna banka Srbije, kao i više zakona kojima se potvrđuju sporazumi o zaduživanju.

Očekuje se i izbor guvernera Narodne banke Srbije, a za tu funkciju ponovo je predložena aktuelni guverner Јorgovanka Tabaković, dok je za viceguvernera predložen Željko Јović.

Za novog predsjednika Fiskalnog savjeta predložen je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Blagoje Paunović, a za člana tog tijela ponovo je predložen Nikola Altipamarkov.

Skupština će dati saglasnost na finansijski plan Agencije za energetiku, Regulatornog tela za elektronske medije i Komisije za hartije od vrijednosti za 2024. godinu, a razmotriće i izvještaje o radu više agencija za prošlu godinu.

Na dnevnom redu trebalo bi da se nađu i Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o unapređenoj strateškoj saradnji u oblasti odbrane, te Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Kine o sprečavanju krađe, tajnih iskopavanja i nezakonitog uvoza i izvoza kulturnih dobara.