latinica  ћирилица
24/07/2024 |  11:23 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Krnji Ustavni sud BiH privremeno stavio van snage Izborni zakon Republike Srpske

Krnji Ustavni sud BiH privremeno je stavio van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske, saopšteno je nakon današnje vanredne sjednice.
Krnji Ustavni sud BiH - Foto: Ustupljena fotografija
Krnji Ustavni sud BiHFoto: Ustupljena fotografija

- Ustavni sud je navedenom odlukom privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske od dana njegovog stupanja na snagu 17. jula 2024. godine primjenom principa ab initio, pa do konačne odluke Ustavnog suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti - ističe se u saopštenju.

Obrazlažući svoju odluku, krnji Ustavni sud je ocijenio očiglednim da okolnosti ovog predmeta pokreću vrlo ozbiljna i složena pitanja ustavnosti osporenog Izbornog zakona Srpske.

- Naime, odredbama osporenog zakona regulišu se pitanja koja su već regulisana Izbornim zakonom BiH, te se Republičkoj izbornoj komisiji Srpske daju nadležnosti koje ima Centralna izborna komisija BiH, uz istovremeno stavljanje van pravne snage određenih odredbi Izbornog zakona BiH - navodi se u saopštenju.

U okolnostima konkretnog slučaja, krnji Ustavni sud je zaključio da se pokreću pitanja nadležnosti Narodne skupštine za različito regulisanje iste oblasti na različitim nivoima vlasti u BiH

- Ustavni sud stoga smatra da postoje valjane sumnje da bi osporeni zakon mogao da naruši ustavni poredak i političku stabilnost BiH , što je u ovoj fazi dovoljno da se utvrdi postojanje "dokazive tvrdnje" za mogućnost nastupanja neotklonjivih štetnih posljedica kao jednog od uslova da bi Ustavni sud odlučivao o zahtjevu za privremenu mjeru - navodi se u saopštenju.

Osim toga, razmatrajući uslov "hitnosti" donošenja privremene mjere, krnji Ustavni sud smatra da propisi koji se odnose na izbore predstavljaju jednu od najvažnijih oblasti regulisanja koje je ključno za obezbjeđenje slobodnih, poštenih i transparentnih izbora koji odražavaju volju građana.

- Stoga bi implementacija Izbornog zakona Srpske ozbiljno podrivala ulogu Centralne izborne komisije BiH. I sama mogućnost organizovanja predstojećih lokalnih izbora u Republici Srpskoj primjenom osporenog zakona predstavlja prijetnju za nastanak nepopravljive štete za demokratski izborni proces, pravnu sigurnost i vladavinu prava. Zadržavanje takve pravne situacije narušilo bi pravni poredak i ustavni okvir države, dovelo bi do pravne nesigurnosti i ugrozilo legitimitet izbornog procesa, što bi moglo rezultirati ozbiljnom političkom nestabilnošću - navodi se.

Krnji Ustavni sud BiH je podsjetio da odluka o privremenoj mjeri ne prejudicira odluku o meritumu zahtjeva.

Podsjećamo, Izborni zakon je usvojila Narodna skupština Republike Srpske na sjednici održanoj 19. aprila 2024. godine, a stupio je na snagu 17. jula 2024. godine.

Krnji Ustavni sud BiH je odlučivao o zahtjevu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske.

Zvizdić je podnio i zahtjev za donošenje privremene mjere kojom bi krnji Ustavni sud privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske do donošenja konačne sudske odluke.