latinica  ћирилица
24/07/2024 |  12:23 ⇒ 14:23 | Autor: RTRS

Počelo odbrojavanje za OI u Parizu (VIDEO)

Dva dana ostalo je do početka 33. Ljetnih Olimpijskih igara u Parizu. Francuzi se pripremaju da najveći sportski događaj prođe bez ijednog incidenta.
Olimpijada (Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ) -
Olimpijada (Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ)

Glavni grad Francuske "odbrojava" do početka Olimpijskih igara, pripreme su u finišu, veliki dio sportista je već stigao, a samim tim i bezbjednost je, iz razumljivih razloga, podignuta na najviši nivo. Ceremonija svečanog otvaranja biće u petak, ali će neka takmičenja, poput fudbala, početi već danas.

Mnogo truda i rada je uloženo da ove Igre budu organizovane na vrhunskom nivou i sada je vrijeme da uživamo u zajedništvu, ljubavi i sportu. Hvala svima koji su nam to omogućili. U Parizu nas očekuje spektakl i vjerujem da će navijači širom svijeta biti zadovljni - navode organizatori igara u Parizu.

Prvi put u istoriji Igara ceremonija zvaničnog otvaranja biće van stadiona. Na rijeci Seni planiran je defile brodova sa sportistima učesnicma Igara, dok će ih navijači pozdravljati sa okolnih mostova. Očekuje se oko 200 hiljada gledalaca ali u isto vrijeme biće prisutno isto toliko i pripadnika policije.

- Postoji bezbjednosni izazov i to je tako za sve glavne gradove koji organizuju Igre. Tako je i za ovu ceremoniju otvaranja. Svi moramo da se potrudimo da Igre prođu u najboljem mogućem redu. Mnogo je truda uloženo, ali koliko vidim, sve je spremno. Želim sporistima puno uspijeha - navode domaćini igara.

Zbog straha od terorizma jake mjere bezbjednosti se mogu videti na svakom koraku. U prostor, gdje je planirana ceremonija otvaranja, nedaleko od Ajfelovog tornja, može se ući samo sa novinarskom akreditacijom ili plaćenom kartom za turistički obilazak, uz dodatne provjere.

- Možete vidjeti ulice koje su djelomično blokirane. Dakle, jedini način da prođete jeste da dokažete da živite ovdje. Inače, ne možete ući u svoj dom. To je super za grad, za ekonomsko stanje grada, ali mislim da postoje neki problemi koje treba riješiti - poručili su organizatori igara u Parizu.

Svečano otvaranje Olimpijskih igara u Parizu biće održano u petak od 19.30 časova. Očekuje se učešće više od 10 hiiljada sportista.