latinica  ћирилица
24/07/2024 |  12:29 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Vučević: Svesrpska deklaracija - osnov političke borbe za opstanak Srba (VIDEO)

Premijer Srbije Miloš Vučević pozvao je sve poslanike Skupštine Srbije da podrže Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, jer je ona osnov dalje političke borbe za opstanak srpskog naroda na ovom prostoru i tešku borbu za Kosovo i Metohiju.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

Reagujući na tvrdnje poslanika opozicionog Zeleno-levog fronta /ZLF/ Radomira Lazovića da je Svesrpska deklaracija "nacionalistički pamflet i fikcija", Vučević je rekao da bi bilo dobro da su problemi i izazovi sa kojima se suočavaju Srbi fikcija, ali to nije slučaj.

- Bilo bi fikcija da nemamo 300 konačnih rješenja za iseljavanje Srba iz Kosovske Mitrovice i da nemamo pokušaje /premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina/ Kurtija da otvori most između Sjeverne i Јužne Kosovske Mitrovice - rekao je Vučević.

On je ukazao i na konstantne pokušaje revizije Dejtonskog sporazuma, koja se sprovodi uvijek i isključivo na štetu Republike Srpske, da je ćiriličko pismo progonjeno i zabranjeno i da se lome nadgrobne ploče Srba.

- Deklaracija ne rešava sve probleme, ali donosi političku podlogu i institucionalni prilaz kako da vodimo politiku države i nacionalnu politiku na sve ove okolnosti - naveo je Vučević.

On je podsjetio da je nedavno polupan spomenik srpskom ratnom komandantu Vukašinu Šoškoćaninu u Vukovaru, te naglasio da je Svesrpska deklaracija politički odgovor na situaciju u regionu i da nije dobro da se poslanici dijele po ovom pitanju.

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević ocijenio je da je Deklaracija istorijski važan dokument koji definiše nacionalne interese srpskog naroda u 21. vijeku.

Reagujući na Lazovićeve ocjene da je Deklaracija "režimska" i "nacionalistička", Milićević je naveo da je u Deklaraciji jasno rečeno da Srbi hoće mir i stabilnost, da žele da se bore za boljitak i da razgovaraju sa svima koji uvažavaju Srbiju, te da je ekonomija nacionalni interes.

- Istaknuto je i jedinstvo u periodu izazova i iskušenja za Srbiju i Republiku Srpsku, koje je najvažnije. Srbija je uvek bila jaka onoliko koliko je bila jedinstvena - rekao je Milićević.

Poslanik ZLF-a Radomir Lazović je najavio da će ZLF pripremiti svoju deklaraciju o ugroženim interesima građana, koja će se, prije svega, baviti socijalno-ekonomskim pravima ljudi "kako bi živjeli u dostojanstvenom društvu koje im ne truje vazduh i gdje voda i zemljište nisu zagađeni".

Govoreći o Deklaraciji, poslanik koalicije "NADA" Miloš Јovanović rekao je da je problem u tome što rasprava o tom dokumentu nije bila jedina tačka dnevnog reda, već svrstana među 59 ostalih.

On je dodao da je Skupština Srbije trebalo da se odredi i o Rezoluciji o Srebrenici, gdje se, prema njegovim riječima, ni po jednom kriterijumu nije desio genocid, o čemu je parlament takođe trebalo da se izjasni.

Јovanović je ocijenio da će se pritisci na Republiku Srpsku pojačati i da će biti sve veći.

U Skupštini Srbije se drugi dan raspravlja o Prijedlogu odluke o usvajanju Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Rasprava o Deklaraciji je prva tačka dnevnog reda prvog vanrednog zasjedanja novog saziva Skupštine Srbije, na čijem dnevnom redu je 60 tačaka.