latinica  ћирилица
24/07/2024 |  12:56 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

Stojičić-Macura: Podići svijest o ulozi nastavnika u društvu

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i ministarka bez portfelja u Vladi Srbije Tatjana Macura istakle su danas u Banjaluci važnost podizanja svijesti javnosti o ulozi nastavnika u društvu.
Stojičić i Macura - Foto: RTRS
Stojičić i MacuraFoto: RTRS

Tokom današnjeg sastanka ministarke su istakle i potrebu za dodatnim aktivnostima koje bi podigle kvalitet razgovora između roditelja i djece u modernoj porodici radi prevencije neželjenih pojava, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Stojičićeva i Macura, koja je zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanje nasilja nad ženama i ekonomsko i političko osnaživanje žena, te borbu protiv vršnjačkog nasilja, razgovarale su i o dobroj praksi u oblasti sprečavanja i prevencije vršnjačkog nasilja u školama u Srpskoj i Srbiji.

Razgovarano je o Programu mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u školama i đačkim domovima koji je donijela Vlada Republike Srpske prije godinu dana.

Bilo je riječi i o programu "Referalni mehanizam podrške djeci u školama u Republici Srpskoj", koji je sastavni dio programa "Briga o djeci - zajednička odgovornost i obaveza", koji se u svim školama primjenjuje od 2019. godine.

Kao izuzetna mjera, ocijenjeno je uvođenje predmeta "Humanost i bezbjednost" koji je prošle godine eksperimentalno uveden u 20 osnovnih i 20 srednjih škola u Republici Srpskoj, a kojim će u narednoj školskoj godini biti obuhvaćene sve škole.

Razmatrane su i mogućnosti saradnje između Savjeta za sprečavanje vršnjačkog nasilja Srbije i Interresornog tima Vlade Republike Srpske za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u školama i đačkim domovima, te naglašena potreba organizovanja zajedničkog stručnog skupa na kojem bi bila razmatrana ova tema.