latinica  ћирилица
24/07/2024 |  13:08 | Autor: SRNA

Vulin: Svi dva puta da razmisle prije nego što nešto kažu o Deklaraciji

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas u Skupštini Srbije da bi svako od političara trebalo dva puta da razmisli šta će reći prije nego što bilo šta kaže o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/bs) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/bs)

Vulin je rekao da je Deklaracija u političkom i istorijskom smislu najdalekosežniji dokument koji je donio srpski narod, dokument u kome se prvi put spominju "Srbi svih vjera" i dokument koji jasno definiše poziciju Republike Srpske.

On je upozorio da Srbije neće biti ako bude izgubljena Republika Srpska i da se kroz generacije zlo približavalo Srbiji uništavanjem, poništavanjem Srba van Srbije i ukidanjem njihovog prava da misle srpski.

- Ova Deklaracija apsolutno zaslužuje podršku svakog kome je na srcu i Republika Srpska i Srbi ma gdje oni žive i Srbija - rekao je Vulin koji je i senator Republike Srpske.

Reagujući na optužbe dijela poslanika da vlast u ovoj situaciji zloupotrebljava SPC i njenog patrijarha, Vulin je rekao da je SPC čuvar suštine srpskog naroda i da podrška Crkve ima specifičnu težinu.

Vulin je naglasio da je ovo prvi put da dva najviša zakonodavna tijela daju jedinstven politički odgovor na najvažnija pitanja.

Na primjedbe opozicije da su djela vlasti Srbije u suprotnosti sa djelima prema Republici Srpskoj, Vulin je rekao da je činjenice da su djela od 2012. godine više u srazmjeri sa riječima nego ikada u istoriji i da o tome svjedoči da Republika Srpska koja je pod pritiscima nikada nije imala veću podršku.

- Pritisak koji imate na Republiku Srpsku danas bi je slomio da je bio takav prije desetak godina - rekao je Vulin.

Svako opravdanje da mu se ne sviđaju oni koji su inicirali donošenje Deklaracije, Vulin je nazvao besmislenim.

U Skupštini Srbije drugi dan se raspravlja o Prijedlogu odluke o usvajanju Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Rasprava o Deklaraciji je prva tačka dnevnog reda prvog vanrednog zasjedanja novog saziva Skupštine Srbije, na čijem dnevnom redu je 60 tačaka.