latinica  ћирилица
24/07/2024 |  13:29 ⇒ 13:35 | Autor: SRNA

Vulić: Svi koji opstruišu institucije Srpske rušitelji su Dejtona

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da nepotpun, neustavan sastav Ustavnog suda BiH ne štiti Ustav BiH, te da je na sceni raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i derogiranje institucija Republike Srpske.
Sanja Vulić - Foto: Ustupljena fotografija
Sanja VulićFoto: Ustupljena fotografija

Komentarišući odluku krnjeg Ustavnog suda BiH da privremeno suspenduje Izborni zakon Republike Srpske, Vulićeva je rekla Srni da taj krnji sud nema ustavni legitimitet jer nema sudija iz Republike Srpske.

Ista ova institucija, istakla je Vulićeva, vrši supstituciju Narodne skupštine Republike Srpske, a isto čini i sa Parlamentarnom skupštinom BiH.

Ona je ocijenila da BiH nisu potrebni demokratski izbori, niti pravo biranja i odlučivanja, navodeći da su građanima sva prava oduzeta po nalogu raznih zapadnih ađutanata, pravosuđa koje sluša naloge iz ambasada, a ne šta kažu slovo Ustava i zakona.

- I kad na sve to dodate čovjeka bez legitimiteta, bez potvrde Savjeta bezbjednosti, Kristijana Šmita koji sve lične frustracije i potrebe zadovoljava kroz mehanizam iživljavanja nad srpskim narodom, jasno je da pravo, pravda i demokratija u BiH ne postoje - dodala je Vulićeva.

Ona je naglasila da su na sceni raspakivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, te apsolutno degradiranje i derogiranje institucija Republike Srpske.

- Svi oni koji opstruišu rad Vlade Republike Srpske, pravo na odlučivanje poslanicima u Narodne skupštine Republike Srpske su rušitelji dejtonske BiH, oni koji raspakuju Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, te trasiraju put unitarnoj BiH - zaključila je Vulićeva.

Krnji Ustavni sud BiH saopštio je da je danas privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske od dana njegovog stupanja na snagu 17. jula pa do konačne odluke Ustavnog suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Donošenje privremene mjere dio je zahtjeva za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske koji je krnjem Ustavnom sudu BiH podnio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Izborni zakon usvojila je Narodna skupština Republike Srpske 19. aprila, a stupio je na pravnu snagu 17. jula.