latinica  ћирилица
24/07/2024 |  14:09 | Autor: SRNA

Ilić: Odluke vezane za Srpsku su političke, a ne pravne

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Mladen Ilić izjavio je za Srnu da onog momenta kada se bude izlazilo na izbore prema Izbornom zakonu Republike Srpske odluke krnjeg Ustavnog suda BiH, kao što je privremeno stavljanje van snage tog zakona, neće biti važne.
Mladen Ilić - Foto: RTRS
Mladen IlićFoto: RTRS

- Sve ono što predstavlja Izborni zakon Republike Srpske tek u narednim mjesecima i narednoj godini biće aktuelnije - rekao je Ilić.

On je naveo da je odluka krnjeg Ustavnog suda BiH očekivana kad se uzme u obzir da su sve donesene odluke, koje su usko vezane za Republiku Srpsku, bile isključivo političke, a ne pravne.

Ilić je istakao da je ovo nastavak političke borbe koju Republika Srpska vodi kroz svoje institucije sa svim onim što ima prefiks BiH, pa samim tim i ovim sudom.

On je podsjetio na stavove koje je izglasala Narodna skupština, prema kojima se bilo kakve odluke Ustavnog suda BiH, pa makar bile i "najbolje za Srpsku", ne poštuju, jer se prethodno pokazalo šta su odluke Ustavnog suda BiH donosile Republici Srpskoj.

- Ovo neće značajno promijeniti nikakve odnose u Republici Srpskoj, jer sve političke partije izlaze na izbore po drugom zakonu. Mi smo pokušali da razgovaramo sa predstavnicima opozicije da izađemo na izbore prema Izbornom zakonu Republike Srpske, ali nismo naišli na partnere - rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima, stranke u vlasti u Srpskoj bile su prinuđene da po drugom zakonu izlaze na izbore, jer bi došli u pravnu i političku nestabilnost da se na izbore izašlo po različitim zakonima.

Krnji Ustavni sud BiH saopštio je da je danas privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske od dana njegovog stupanja na snagu 17. jula pa do konačne odluke Ustavnog suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Izborni zakon usvojila je Narodna skupština Republike Srpske 19. aprila, a stupio je na pravnu snagu 17. jula.