latinica  ћирилица
24/07/2024 |  14:14 | Autor: SRNA

Kojić: Ustavni sud BiH se stavio u funkciju rušenja ustavnog poretka

Ustavni sud BiH je odlukama koje je donosio radio na rušenju ustavne i dejtonske BiH, što mu ne može biti uloga, zadatak i nadležnost, ocijenio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Komentarišući današnju odluku krnjeg Ustavnog suda BiH da privremeno van pravne snage stavi Izborni zakon Republike Srpske, Kojić je istakao da je potpuno jasno da ovakav krnji Ustavni sud i ljudi koji donose ovakve i slične odluke rade po nalozima, a ne po Ustavu i pravnim principima.

Kojić je rekao Srni da je ovo još jedna u nizu neustavnih odluka krnjeg Ustavnog suda koji se stavio u funkciju rušenja ustavnog poretka BiH i Republike Srpske, što je svugdje u svijetu okarakterisano kao nonsens i apsurd.

- To je apsurd koji nas više ne iznenađuje, jer to traje godinama - izjavio je Kojić.

Prema njegovim riječima, Izborni zakon Republike Srpske ni u jednom trenutku nije narušio ustavnu i dejtonsku strukturu BiH, već je uredio sistem u kojem su Centralnoj izbornoj komisiji BiH data ovlaštenja da sprovodi ono čega nema u Ustavu BiH i ustavima entiteta.

- Potpuno je jasno i vidljivo da se na nivou BiH sprovode izbori koji se tiču srpskog člana Predsjedništva BiH i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a lokalni i izbori za Narodnu skupštinu /Republike Srpske/, Predstavnički dom Federacije BiH /FBiH/ i predsjednike se sprovode u skladu sa izbornim zakonima entiteta - naveo je Kojić.

Krnji Ustavni sud BiH saopštio je da je danas privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske od dana njegovog stupanja na snagu 17. jula do konačne odluke Ustavnog suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Donošenje privremene mjere dio je zahtjeva za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske koji je krnjem Ustavnom sudu BiH podnio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Izborni zakon usvojila je Narodna skupština Republike Srpske 19. aprila, a stupio je na pravnu snagu 17. jula.