latinica  ћирилица
24/07/2024 |  15:23 ⇒ 17:29 | Autor: sputniknews.com

Ne postoji alternativa za "Družbu": Sijarto podsjetio kako im je Hrvatska "pomogla" prije dvije godine

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da ne postoji alternativa naftovodu "Družba" za isporuke nafte iz Rusije u Mađarsku, te da razvoj potencijalnih novih ruta isporuka iz drugih zemalja sabotira sama EU.
Peter Sijarto - Foto: RTRS
Peter SijartoFoto: RTRS

- Da biste kupovali naftu ili gas iz različitih izvora, neophodne su cijevi, razvijena infrastruktura. Ako ona ne postoji i niko ne pomaže da se razvije, onda nećemo moći da iskoristimo slobodu koju nam pruža diverzifikacija isporuka. U svakom slučaju, infrastruktura određuje sa kim možemo da sarađujemo i odakle možemo da kupujemo naftu i gas. Naftovod iz Rusije preko Ukrajine nas u potpunosti snabdijeva jer ne postoji alternativna ruta - rekao je Sijarto na energetskom forumu u Bukureštu.

On je podsjetio da su se prije dvije godine Mađarska i Slovačka obratile Evropskoj komisiji kako bi ona ubijedila Hrvatsku da poveća kapacitet naftovoda, ali je Zagreb na kraju "pet puta povećao taksu za tranzit", a kapacitet je ostao isti.

Sijarto je takođe napomenuo i da je Evropska unija odbila da sponzoriše proširenje gasovodne infrastrukture na Balkanu kako bi se diverzifikovali izvori kupovine gasa, tvrdeći da će se od tog energenta odustati u narednim decenijama.

Mađarski ministar je ranije saopštio da je prekinuta isporuka nafte ruske kompanije "Lukoil" preko južnog kraka naftovoda "Družba" preko Ukrajine.

Ministarstvo privrede Slovačke takođe je potvrdilo da je zemlja prestala da dobija naftu od "Lukoila" jer je Ukrajina obustavila tranzit preko svoje teritorije. Kako se navodi, razlog je to što je Kijev uvrstio kompaniju "Lukoil" na sankcioni spisak.

Predstavnik Evropske komisije Olof Gil rekao je da je EK u tijesnom kontaktu sa vlastima Mađarske i Slovačke i da je spremna da im pruži podršku "u potrazi rješenja zajedno sa Ukrajinom".

Naftovod "Družba" jedan je od najdužih sistema za isporuku nafte na svijetu i dugačak je čak 4.000 kilometara. Prostire se od Tatarstana preko Rusije da bi se poslije razgranao u dva kraka – sjeverni koji vodi preko Bjelorusije do Poljske i Njemačke i južni kojim se preko Ukrajine nafta isporučuje do Slovačke, Češke i Mađarske.

Ukupna dužina naftovoda "Družba 1" i "Družba 2" je 8,9 hiljada kilometara.