latinica  ћирилица
24/07/2024 |  15:44 ⇒ 15:52 | Autor: TANЈUG

Klasić očekuje da Plenković kazni one koji veličaju ustaštvo

Istoričar Hrvoje Klasić osudio je gradonačelnika Dubrovnika Matu Frankovića zbog korišćenja ustaškog pokliča "za dom spremni" u javnom obraćanju, a još više potpredsjednika Vlade Hrvatske Tomu Medveda koji mu je, kaže, tom prilikom frenetično aplaudirao.
Dubrovnik (foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Dubrovnik (foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT)

- Kad vidimo da jedan visokopozicionirani HDZ-ovac izgovara taj pozdrav, a drugi frenetično tapše, smatram da je to zaista za ostavku i očekujem da premijer Andrej Plenković bez ikakve rezerve preduzme korake po pitanju onih koji veličaju ustaške pozdrave i one koji su ih koristili - rekao je Klasić u izjavi za hrvatski nedjeljnik Novosti.

Klasić kaže da nikakva moralna osuda ovdje ne pomaže, već visoka finansijska kazna, kako bi se vidjelo hoće li se iscrpiti država ili pak oni koji se pozivaju na mračne relikte prošlosti.

Klasić kaže da je za dom spremni jedino i isključivo ustaški pozdrav kojegu su izmislile ustaše i niko prije toga nije ga koristio.

- Kao takav se koristio i devedesetih, nije pao s neba. Niko tada nije pozdravljao na način na koji su pozdravljali Zrinski i Frankopani, Matija Gubec ili na primjer knez Branimir, nego su uzeli upravo ono kako su pozdravljale ustaše. U tom smislu bilo kakvo pozivanje na kontroverze ili na dvostrukost je teška katastrofa za hrvatsko društvo 2024. godine - rekao je Klasić.

Mate Franković je prošlog vikenda u obraćanju na svečanom otvoaranju spomen parka "Mate Vučak Čigra", između ostalog, izgovorio riječi: "Bog i Hrvati" i "Za dom spremni", kao one koje su u Domovinskom ratu vodile mlade heroje u borbi za odbranu Hrvatske.

Oduševljenim dugotrajnim aplauzom njegove je riječi, između ostalih, pozdravio i potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Premijer Andrej Plenković se samo ogradio od Frankovića i u odgovoru na pitanje novinara da prokomentariše postupak dubrovačkog gradonačelnika, rekao kratko da je to lični stav, a ne i stav HDZ-a.