latinica  ћирилица
24/07/2024 |  15:59 ⇒ 16:00 | Autor: SRNA

Petković: Zbog terora Kurtijevog režima 15 odsto Srba napustilo sjever Kosmeta

Više od 15 odsto Srba napustilo je sjever Kosmeta zbog svakodnevnih napada i terora režima predsjednika Vlade samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, rekao je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Petar Petković (foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Petar Petković (foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Petković je u razgovoru sa ambasadorom Turske u Srbiji Hamijem Aksojem rekao da srpski narod na Kosovu i Metohiji živi u nemogućim uslovima, te upozorio na to da Kurtijev režim uporno i sistematski opstruiše dijalog jer se oslanja na jednostrane, protivpravne i nasilne odluke, kao i progon Srba.

On je istakao i da Priština na sve moguće načine pokušava da izbjegne obavezu formiranja Zajednice srpskih opština /ZSO/, i to onako kako je dogovoreno u Briselu, 2013. godine, a precizirano 2015.

- Umjesto poštovanja Sporazuma, Priština se učestalo služi brojnim opstrukcijama, ne bi li prolongirala i na kraju potpuno obesmislila proces formiranja ZSO, koja je nužna zarad garantovanja i ostvarivanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda na Kosmetu - rekao je Petković.

On je poručio da će Beograd nastaviti da insistira na normalizacija odnosa i na pronalaženju trajnog i održivog rješenja svih nagomilanih problema u pokrajini, što je u intersu svih građana Kosova i Metohije, ali i u interesu mira i stabilnosti cijelog regiona, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovoi Metohiju.