latinica  ћирилица
24/07/2024 |  16:41 ⇒ 16:42 | Autor: SRNA

Košarac: Odluka Ustavnog suda BiH u funkciji daljeg urušavanja ustavnog poretka

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da odluke Ustavnog suda BiH u krnjem sastavu i bez ijednog srpskog sudije nemaju legitimitet i da je posljednja odluka o privremenom stavljanju van pravne snage Izbornog zakona Republike Srpske isključivo u funkciji daljeg urušavanja ustavnog poretka i dejtonske strukture BiH.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Košarac je rekao da se takve odluke donose po diktatu ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija i Kristijana Šmita, koji su glavni zagovarači antidejtonskog i antisrpskog koncepta BiH.

- Sve dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH i dok stranci ne odu iz ove institucije za Srpsku su njegove odluke ništavne - naglasio je Košarac.

On je istakao da je to jasno poručeno i usvajanjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

- Ovo nije naš hir, već odgovoran i ozbiljan pristup da na zakonit i legalan način zaštitimo Republiku Srpsku i njen ustavni kapacitet od antiustavnih i antidejtonskih nasrtaja krnjeg Ustavnog suda BiH - rekao je Košarac.

On je napomenuo da je taj sud odavno izgubio kredibilitet i postao klasična politička marioneta u rukama Marfija i nelegitimnog /visokog predstavnika/ Šmita za obračun sa Srpskom i rušenje dejtonskog koncepta BiH.

- Nećemo dozvoliti ovom dvojcu da urušava izborni suverenitet Srpske i prekraja izbornu volju njenih građana - poručio je Košarac.

Košarac je podsjetio da je Izborni zakon Republike Srpske donesen na bazi Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, te da u skladu sa ustavnim načelima i Dejtonskim mirovnim sporazumom, Srpska ima pravo na svoj Izborni zakon, na osnovu kojeg će sprovoditi izbore za lokalni nivo vlasti, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Vijeće naroda Srpske, predsjednika i potpredsjednike Republike, te delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.