latinica  ћирилица
24/07/2024 |  17:05 ⇒ 17:29 | Autor: SRNA

Podignut ruski "suhoj" zbog tri britanska aviona

Ruski lovac "Su-27" podignut je kako bi presreo tri britanska vojna aviona iznad Crnog mora, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.
Suhoj 27 (foto: EPA/PIOTR POLAK POLAND OUT - ilustracija) -
Suhoj 27 (foto: EPA/PIOTR POLAK POLAND OUT - ilustracija)

U saopštenju se ističe da je riječ o jednom britanskom izviđačkom avionu "RC-135" i dva lovca "tajfun" koji su se približavali ruskoj granici iznad Crnog mora.

Iz Ministarstva odbrane naveli su da su strane letjelice napravile zaokret, te da nije dozvoljeno narušavanje granice.

- Ruska sredstva kontrole vazdušnog prostora nad Crnim morem su 24. jula otkrila vazdušne ciljeve kako se približavaju državnoj granici Ruske Federacije. Da bi spriječili bilo kakvo probijanje ruske državne granice, podignut je lovac "Su-27" iz sastava protivvazdušne odbrane - piše u saopštenju.

Posada ruskog lovca identifikovala je vazdušne mete kao strateški izviđački avion "RC-135" i dva lovca "tajfun" britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

- Kako se ruski lovac približio, strani vojni avioni su skrenuli sa ruske državne granice. Ruska letjelica se bezbjedno vratila na matični aerodrom. Nije bilo narušavanja državne granice Ruske Federacije - precizirano je u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane istakli su da je let ruskog lovca izveden u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korištenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda, bez prelaska vazdušnih puteva ili opasnog približavanja avionima strane države.