latinica  ћирилица
24/07/2024 |  18:51 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Hibridni rat protiv Republike Srpske - na udaru ekonomija (VIDEO)

Više puta ponovljena laž postaje istina. Da li se ovom maksimom vode američki ambasador u BiH Majkl Marfi, političko Sarajevo i opozicija kada govore o finansijskoj situaciji u Republici Srpskoj?
Rast prihoda (foto: poreskaupravars.org) -
Rast prihoda (foto: poreskaupravars.org)

Njihovu priču o finansijskom krahu, bankrotu, prezaduženosti već godinama demantuju ekonomski rezultati, ali oni od nje ne odustaju.

Izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za RTRS izvukli su iz konteksta i namjerno ili ne zaključili da Srpska izvlači novac u inostranstvo. Јasna je namjera širenja takvih dezinformacija "glasnogovornika" stranih ambasada, kažu zvaničnici Srpske.

Samo nekoliko dana nakon što je američka Ambasada u BiH govorila o zaduženosti i finansijskom krahu Republike Srpske, opozicija i pojedini mediji ovdje, nastavljaju po istoj matrici. Sada preko narodnog poslanika Nebojše Vukanovića pokušavaju da ostvare svoj cilj, tvrde zvaničnici Srpske. Vukanović je iz Dodikove izjave zaključio i objavio da Srpska ima tajne račune i izvlači novac u inostranstvo. Dodik ga je demantovao na društvenoj mreži iks.

- Ne postoje nikakvi tajni računi, ne postoje nikakvi računi bilo gdje. To bi Vukanovićevi tutori, Amerikanci, odavno znali. Ne postoje nikakve tajne firme. Sve su to bolesne i bezobrazne konstrukcije. Postoje prijatelji koji hoće da pomognu i ponosan sam što imam takve prijatelje. Ali, šta Vukanović zna o prijateljstvu i ekonomiji - istakao je Dodik.

Dodik je na RTRS-u govorio o mogućnostima dobijanja povoljnih kredita, koje bi Republika Srpska mogla uzeti od nekih država i dodatno smanjiti svoju zaduženost, ali Amerikanci ne daju da se taj novac transferiše.

- Obično ozbiljna država pokriva svoje dospijeće po stranim kreditima, kao i što i vi vjerovatno radite kad uzimate kredit za stan, dođe vam i pojavi se neko ko bi dao novi kredit da vam olakša situaciju, rentu. Tako i država to radi. E nama je američka Ambasada uzela i zatvorila ovu vrstu priče i pristupa. Dakle, Repubika Srpska ima novac u inostranstvu koji ne može da transferiše zato što je američka Ambasada zaprijetila bankama u Srpskoj ukoliko budu transferisali novac za Vladu Srpske da će im uvesti sankcije - rekao je Dodik.

I umjesto da opozicija kritikuje takav odnos Zapada, prvenstveno prema građanima Republike Srpske, prioritet joj je, čini se, sakupljanje jeftinih političkih poena. Ako neki nisu razumjeli ni prethodnu izjavu predsjednika Dodika o kakvom je novcu u inostranstvu riječ, pojašnjenje stiže iz Vlade i Fiskalnog savjeta Republike Srpske.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović kaže da su prijateljske zemlje spremne da investiraju u Republici Srpskoj po vrlo povoljnim uslovima.

- Alu mi ta sredstva ne možemo dobiti, jer je apsolutna zabrana da u Srpsku dođu bilo kakva sredstva. Znači, to su naši prijatelji, države. To nisu nikakve kompanije, to su države - istakla je Vidovićeva.

Predsjednik Fiskalnog savjeta Milenko Krajišnik kaže da nije riječ o iznošenju sredstava iz zemlje, već o pokušajima da se obezbijede sredstva na međunarodnom finansijskom tržištu u inostranstvu koja, zbog određenih blokada, ne mogu da dođu u zemlju.

- Sredstva koja se nalaze u budžetu jasno se vidi gdje su potrošena i nisu nigdje iznesena - kaže Krajišnik.

Ali opozicija ni nakon ovoga ne popušta već traži dodatna pojašnjenja. Da li pokušavaju osvježiti izlizanu priču o bankrotu i zaduženosti? I u Vladi i u Fiskalnom savjetu tvrde da su uslovno rečeno upozorenja na finansijski krah bez osnova i sa jasnim ciljem.

- Američka Ambasada ima svoj plan i oni znaju šta žele. Žele da unište Republiku Srpsku i sigurno će sa tim nastaviti - kaže Vidovićeva.

Krajišnik dodaje da priča o bankrotu ima medisjki karakter i da se plasira u političke svrhe.

Očigledno je da se protiv Republike Srpske vodi tzv. hibridni rat, a na udaru je njena ekonomija, poručuju zvaničnici Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan kaže da je ekonomski rat jedan od ključnih elemenata u vođenju hibridnog rata.

- Sankcije koje su dobili naši predstavnici preduzeća i firme su prepoznati oblici hibridnog rata koje Amerika vode u cijelom svijetu posljednjih 30 godina - ističe Karan.

One, kažu u Vladi Republike Srpske, koji žele da čuju infomacije, a ne dezinformacije, podsjećaju na podatak da je Srpska smanjila svoju zaduženost sa 34 na 32 odsto BDP-a, što je skoro duplo manje od dozvoljenog međunarodnog limita, a bruto domaći proizvod je u odnosu na prije pet godina povećan za 50 odsto.