latinica  ћирилица
24/07/2024 |  19:08 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Da li je Sarajevo postalo Divlji zapad? (VIDEO)

Oružani napadi i obračuni kriminalnih klanova na ulicama Sarajeva postali su svakodnevica ovog grada. Ubistva, ranjavanja, paljevine automobila i ugostiteljskih objekata. Crne hronike grada na Miljacki već se mjesecima pune ovakvim vijestima, a uznemirene Sarajlije jedino utočište nalaze u svojim domovima.
Sarajevo (Foto: EPA/MIKKO PIHAVAARA, ilustracija) -
Sarajevo (Foto: EPA/MIKKO PIHAVAARA, ilustracija)

MUP Kantona Sarajevo izbjegava direktan razgovor o ovoj temi, pozivajući se na statistiku prema kojoj je u prvih šest mjeseci ove godine broj krivičnih djela manji nego za isti period 2023. godine.

Ranjavanje na Baščaršiji, pokušaj ubistva u bašti hotela Evropa, ubistvo na Vilsonovom šetalištu… Samo su neki od događaja sa sarajevskih ulica koji su se odigrali na javnim mjestima, a zbog kojih Sarajlije strijepe da bi mogli postati kolateralna šteta bezobzirnih kriminalnih grupa.

MUP Kantona Sarajevo imao je u proteklim mjesecima pune ruke posla. Zatvarali su, saslušavali, vršili uviđaje. Nisu, međutim, bili spremni da u direktnom razgovoru govore o uzrocima eskalacije kriminalnih obračuna i mjerama koje preduzimaju.

- U periodu januar-jun 2024. godine na području Kantona Sarajevo broj krivičnih djela je u padu. Registrovano je 1.815 događaja s obilježjem krivičnog djela, što je 83 ili 4,4 odsto manje u odnosu na period januar-jun 2023. godine - rečeno je iz Odjeljenja za odnose s javnošću kantonalnog MUP-a.

Ali struktura krivičnih djela, učestali ataci na živote i tijela i to na javnim mjestima ipak jesu pokazatelj da je stanje bezbjednosti u Sarajevu pogoršano i da se građani zaista moraju pribojavati da ne postanu kolateralna šteta sukobljenih kriminalnih klanova.

Kriminolog Nedžad Korajlić kaže da je za razotkrivanje uzroka njihovog učestalog brutalnog divljanja neophodna dublja analiza …

- Sigurno, jedan razlog je raspakivanje Skaj aplikacija, moguće da ima tu razračuna sa mogućim svjedocima. Policijske agencije moraju promijeniti taktiku djelovanja, moraju više raditi sektorski. Čini mi se da oni koji su najodgovorniji ili nisu toliko kvalitetni ili su previše politizovani. Znači, slušaju glas politike, a politika kad se sluša onda tu nema razuma - ističe Korajlić.

Korajlić upozorava da su zbog korupcije u policiji i pravosudnom sistemu, kriminalci svjesni da mogu da izbjegnu kazne, što dodatno hrabri nezakonito ponašanje. Pravosudno, bezbjednosno pa i političko beznađe sarajevske kriminalne grupe ohrabrilo je da sezonu nasilja otpočnu namjernom paljevinom čak 21 automobila u prvoj polovini godine, a sve češće Sarajevom odjekuju pucnji.