latinica  ћирилица
24/07/2024 |  19:25 ⇒ 21:29 | Autor: RTRS

Rješenje za sezonske radnike u poljoprivredi - ugovor i plaćanje doprinosa (VIDEO)

Potrebe za sezonskim radnicima najveće su u poljoprivredi. Da bi zaštitili radnike i regulisali njihov položaj, u Ministarstvu rada i boračko invaliske zaštite krenuli su u formiranje radne grupe za izradu novog zakona. Svaki poslodavac moraće sa sezonskim radnicima potpisati ugovor i plaćati sve doprinose.
Radnik u vinogradu (Foto: EPA-EFE/ADRIAN RUIZ HIERRO ATTENTION, ilustracija) -
Radnik u vinogradu (Foto: EPA-EFE/ADRIAN RUIZ HIERRO ATTENTION, ilustracija)

Teže je pronaći radnika nego obraditi nekoliko stotina hektara zemlje, kaže voćar Dalibor Јović iz Prijedora. Odavno, kaže, ne pitaju kolika je dnevnica za radnika, a sada su spremni i plaćati doprinose, ako se pitanje sezonskih radnika reguliše u zakonu.

- Mi se nadamo da će doći do novina i da će radnik imati radni staž, jer sad po ovom zakonu to nije definisano - kaže Јović.

Donošenje takvog zakona omogućilo bi poslodavcima da svaki dan mogu da angažuju sezonsku radnu snagu, a da im taj dan plate doprinose za dio dnevne zarade, pojašnjavaju u Privrednoj komori Republike Srpske.

- Ovdje se radi o dnevnoj prijavi sezonskih radnika. Oni radnici koji su došli na posao automatski bi bili prijavljeni i za njih bi se morali plaćati doprinosi - navodi predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Ovaj put regulisanje angažovanja sezonskih radnika biće obuhvaćeno u oblasti poljoprivrede, jer je za te poslove intezivnija potraga za radnicima, kaže ministar rada i boračko invaliske zaštite Republike Srpske Danijel Egić. Od Vlade su dobili zeleno svjetlo za izradu zakona.

- Radi se o tome da se pojednostavi prijava i uvede jedan novi institut usmenog ugovora, da se pojednostavi prijava u Poreskoj upravi i da se iskontroliše da li poslodavac plaća sve doprinose radnicima - kaže Egić.

Namjera je i da se eliminiše siva zona, koja je u ovim poslovima potpuna, kažu u Uniji poslodavaca. Očekuju da novi zakon pojednostavi procedure.

- Taj proces treba biti digitalizovan na način da radnik ili poslodavac sam izvrši registraciju i još važnije, da taj rad ne bude oporezovan standardnim porezom nego da bude stimulativan - kaže direktor Unije poslodavaca Saša Aćić.

Ovo pitanje je već odavno riješeno u zemljama okruženja. Primjer su Srbija, Crna Gora i Hrvatska koje na godišnjem nivou zaposle nekoliko stotina hiljada sezonskih radnika, uglavnom u turizmu.