latinica  ћирилица
24/07/2024 |  20:20 ⇒ 20:21 | Autor: SRNA

Bijeljina: Konkurs za sufinansiranje kupovine seoske kuće sa okućnicom

Gradska uprava Bijeljina raspisala je drugi javni konkurs za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje kupovine seoske kuće sa okućnicom, čiji je cilj, između ostalog, motivisanje stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate na selo rješavanjem stambenog pitanja.
Gradska uprava Bijeljina (Foto: gradbijeljina.org) -
Gradska uprava Bijeljina (Foto: gradbijeljina.org)

U saopštenju iz Gradske uprave navedeno je da je cilj programa i smanjenje migratornih kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima Republike Srpske i grada Bijeljina, povećanje broja stanovnika, smanjenje prosječne starosti stanovništva, povećanje stope nataliteta i poboljšanje demografske strukture, kao i pokretanje i rast privrednih aktivnosti na selu.

Rukovodilac gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Sreten Vučković rekao je da podnosioci prijave na javni konkurs mogu biti supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici koji ispunjavaju sve uslove konkursa.

- Grad Bijeljina dodjeljuje 50 odsto ukupne vrijednosti nepokretnosti koja se utvrđuje na osnovu notarski ovjerenog ugovora ili predugovora sa jasno navedenom kupoprodajnom cijenom, a maksimalno do 20.000 KM po korisniku. Grad će odobrena sredstva, nakon zaključenja ugovora, doznačiti direktno korisniku na njegov tekući račun kod poslovne banke - pojasnio je Vučković.

Korisnici koji dobiju sredstva po javnom konkursu u obavezi su da prijave prebivalište na kupljenoj seoskoj nepokretnosti u roku od šest mjeseci od dana potpisivanja ugovora i dostave komisiji list nepokretnosti, kao i upis službene zabilješke o zabrani otuđenja u periodu od 10 godina.

Komisija za ocjenu i kontrolu realizacije projekta ima pravo da utvrdi da li se predmetna nepokretnost koristi u skladu sa namjenom javnog konkursa, kao i da pokrene odgovarajuće postupke povrata sredstava ukoliko utvrdi da je došlo do zloupotreba prilikom prijave ili korištenja nepokretnosti.

Bespovratna sredstva biće dodjeljivana po redoslijedu podnesenih prijava do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namjenu, a najkasnije do 1. novembra.

Rok za podnošenje prijave teče od dana objavljivanja javnog konkursa.

Tekst konkursa sa svim pojedinostima, obrazac prijave i Program dodjele bespovratnih sredstava za sufinansiranje kupovine seoske kuće sa okućnicom na području Bijeljine za ovu godinu dostupni su na internet stranici grada Bijeljina, a dodatne informacije mogu se dobiti u Odjeljenju za poljoprivredu.