latinica  ћирилица
24/07/2024 |  22:25 ⇒ 25/07/2024 | 12:58 | Autor: RTRS

Otvoren peti "Ša fest" (VIDEO)

Izložbom "Јugo–logo" beogradskog dizajnera Ognjena Rankovića u Galeriji "Sreten Stojanović" u Prijedoru zvanično je otvoren peti "Ša fest".
Prijedor - "ŠA fest" - Foto: SRNA
Prijedor - "ŠA fest"Foto: SRNA

Izložbu je otvorio grafički dizajner Nikola Rodić koji je istakao da je Ranković u ovom projektu rekonstruisao više od 400 logotipa koji su nastali od 1945. do 1992. godine.

- Tu su sadržana 142 autora, a izložba je podijeljena u 12 kategorija tako da će posjetioci moći da se kreću kroz različite teme, kao što su teška industrija, laka industrija, kultura, umjetnost i slično - rekao je Rodić.

Naveo da su svi logotipi rađeni ručno i da nisu ni fotografije, ni skenirani dokumenti, što govori o komleksnosti ovog projekta.

Na prostoru ispred galerije otvorena je i izložba plakata o temi nasilje na internetu.

Šef Katedre za grafički dizajn na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Јelena Grubor navela je da je riječ o radovima studenata smjera za grafički dizajn.

- Radovi su prvenstveno vezani za radionicu koju smo, zajedno sa kolegama studentima novosadske akademije, radili na temu nasilje na internetu, a tu su i neki od radova studenata starijih godina koji su vezani za dizajn ambalaže, pakovanje i industrijski dizajn - pojasnila je Gruborova.

U okviru prve večeri priređen je i "Art kutak" za najmlađe.

"Ša Fest" memorijalnom festivalu posvećen prijedorskom likovnom umjetniku i muzičaru Daliboru Popoviću Mikši. Održava se u Prijedoru, a prihod od festivala usmjerava se u istoimenu fondaciju koja podržava talentovane umjetnike i njihov autorski rad. 

 "Ša Fest" traje do 27. jula.