latinica  ћирилица
24/07/2024 |  22:37 ⇒ 22:37 | Autor: SRNA

FBiH: Neophodna reforma evidencije nezaposlenih, u Srpskoj se tačno zna ko traži posao

Ministar rada i socijalne politike u Federaciji BiH Adnan Delić ističe da je u Federaciji neophodna reforma evidencije nezaposlenih i ukazuje da je u Republici Srpskoj drugačiji pristup u vođenju te evidencije i da se tačno zna ko zaista traži posao.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Delić tvrdi da prema podacima za jun stopa nezaposlenosti u FBiH iznosi čak 32 odsto, dok je Republici Srpskoj ta stopa duplo niža i iznosi svega 16 odsto, te naglašava da je ta značajna razlika rezultat različitih pristupa u vođenju evidencija nezaposlenih lica.

On ističe da je primarni razlog za ovu razliku činjenica da su u Republici Srpskoj "očišćene" evidencije nezaposlenih, što znači da se tamo jasno zna ko zaista traži posao, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

- Јedan od ključnih faktora koji doprinosi visokoj stopi nezaposlenosti u FBiH jeste nepostojanje pravih evidencija nezaposlenih osoba. Preciznije evidencije omogućile bi bolje targetiranje politika aktivnih mjera zapošljavanja, što bi na kraju dovelo i do višim plata za radnike - naglašava Delić.

Nedavno vraćeni Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih sa Doma naroda u ponovnu proceduru jasno prepoznaje ovu potrebu za reformom u vođenju i ažuriranju evidencija nezaposlenih, a samim tim i reformu tržišta rada, navodi se u saopštenju.