latinica  ћирилица
25/07/2024 |  10:20 ⇒ 14:10 | Autor: SRNA

Dodik: Saracin mi je rekao da zna da će Republika Srpska jednog dana biti nezavisna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da stranci razmišljaju o tome da će Republika Srpska biti nezavisna država, navodeći da mu je takvu stvar rekao i specijalni izaslanik njemačke vlade za Balkan Manuel Saracin.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Saracin mi je na sastanku veoma ozbiljno rekao da zna da će Republika Srpska jednog dana biti nezavisna država, ali da je njegova uloga da nam zagorča život do toga - rekao je Dodik za ATV.

Dodik je naveo da su ga stranci prepoznali kao sinonim ozbiljne politike koja istrajava i ne mijenja se u svom suštinskom cilju.

- Suštinski cilj je – dajte nam Dejtonski sporazum u onome što je naše pravo i obaveza. Ako nam to ne date, onda je sasvim logično da se mi branimo od svega toga, a naša odbrana je – dajte nam onda miran razlaz jer mi ne želimo da trpimo vašu diktaturu i ne želimo tu vašu centralnu, unitarnu Bosnu - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da stranci žele da unište Dejtonski sporazum i otmu imovinu Republike Srpske.

- Zato i opozicija skače, jer treba obezbijediti da se imovina prebaci na Sarajevo i da Sarajevo odlučuje gdje će kome dati pravo da eksploatiše rude - naveo je Dodik.

On je dodao da su napadi na Republiku Srpsku prisutni i zbog bogatstva njene zemlje.

- Mi šta god uradimo sada odmah skače Ustavni sud BiH i to kao navodno poništava - rekao je Dodik, dodajući da su svakodnevno prisutne opstrukcije razvoja Srpske.