latinica  ћирилица
25/07/2024 |  14:10 ⇒ 16:28 | Autor: RTRS

Ministarstvo: Zahtijevamo od Hrvatske da zaustave radove na vrelu Une

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske najoštrije je osudilo izvođenje radova na izgradnji male hidroelektrane na izvoru rijeke Une, u selu Donja Suvaja, opština Gračac u Hrvatskoj.
Rijeka Una - Foto: RTRS
Rijeka UnaFoto: RTRS

- Zahtijevamo od nadležnih institucija susjedne države da smjesta nalože zaustavljanje radova i vraćanje područja u prvobitno stanje - saopštili su iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Navode da kao institucija nadležna za sprovođenje ESPO konvencije i SEA protokola u ime BiH, odgovorno tvrde da prekogranična procjena uticaja na dalji tok rijeke Une kroz BiH nije sprovedena.

- I stoga ćemo, bez odlaganja, obavijestiti Sekretarijat ESPO i Implementacioni komitet SEA protokola o najnovijem kršenju prava BiH kao potencijalno pogođene zemlje - istakli su.

Nalašavaju da institucije Hrvatske svojim ponašanjem u slučaju Trgovske gore i sada nečinjenjem, u slučaju devastacije vrela Une, pokazuju da ne poštuju ni međunarodne obaveze koje su potpisivanjem konvencija prihvatili ni standarde koje bi, kao zemlja članica Evropske Unije, morali poštovati.

Smatraju da dobrosusjedski odnosi, ali i zaštita sopstvenih građana na ovim područjima, očigledno, nisu prioritet Hrvatske.

- Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske će i u ovom slučaju preduzeti sve mjere koje su nam na raspolaganju u skladu sa međunarodnim konvencijama kako bismo zaštitili interese i zdravlje svih ljudi koji žive u slivu rijeke Une, ali i samu rijeku koja je svojim hidrogeološkim osobenostima i bogatstvom biodiverziteta jedinstvena u Evropi - naglasili su.

Podsjećaju da je vrelo rijeke Une, koje je u ovom trenutku izloženo degradaciji, još od 1968. godine zaštićeni hidrološki spomenik prirode, a danas je Natura 2000 područje.

Takođe, u svom toku kroz Federaciju BiH rijeka Una uživa zaštitu u kategoriji nacionalnog parka, dok je u Republici Srpskoj zaštićena kao park prirode.