latinica  ћирилица
25/07/2024 |  16:41 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

Kako zaštiti pšenicu od uvozničkog lobija (VIDEO)

Zaštita domaće proizvodnje od uvozničkog lobija, otkupna cijena pšenice, oživljavanje robnih rezervi i podsticajne mjere bile su teme sastanka poljoprivrednika u Bijeljini sa predstavnicima Gradske uprave, Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva trgovine i turizma Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i mlinsko-pekarske industrije.
Bijeljina: Sastanak o cijeni pšenice - Foto: RTRS
Bijeljina: Sastanak o cijeni pšeniceFoto: RTRS

Јedna od mjera kojom bi se zaštitila proizvodnja pšenice i osigurala cijena, prema mišljenju poljoprivrednika, jeste da u svakoj vreći brašna bude najmanje 25 odsto domaće pšenice.

Naredni sastanak biće održan 5. avgusta.

Predsjednik Udruženja sela Semberije Savo Bakajlić rekao je da je sastanak bio posvećen otkupnoj cijeni ovogodišnjeg roda pšenice, što je, kaže, dobro zbog važnosti teme.

On kaže da je nemoguće opstati na proizvodnji po otkupnoj cijeni od 0,35 pfeniga.

Dragana Popadić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede rekla je da je Ministarstvo 18. jula isplatilo 9.154.000 KM podsticaja za pšenicu te da je u proteklih pet godina ovo ministarstvo, direktno za podršku proizvodnji ove kulture isplatilo 40 miliona KM.

- Ako dodamo tome i gorivo to je još 10 miliona KM, znači ukupno 50 miliona KM od 2019. godine. Na početku godine, kad objavimo pravilnik, proizvođač već zna koliko može očekivati po hektaru - 500 KM i 80 KM za 100 litara goriva, što znači ukupno 580 KM po hektaru ide za sjetvu pšenice - rekla je ona.

Gradonačelik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da će sa gradskog nivoa podsticaji biti 10 pfeniga po kilogramu.