latinica  ћирилица
26/07/2024 |  12:56 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Darko Mladić o zdravstvenom stanju generala

Zdravstveno stanje nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, koji se nalazi u pritvoru u Ševeningenu, i dalje je nepromijenjeno i moglo bi se reći da je "stabilno loše", rekao je njegov sin Darko Mladić.
Ratko Mladić (foto: arhiva/ EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL) -
Ratko Mladić (foto: arhiva/ EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL)

- Zdravstveno stanje je nepromijenjeno. Bio je još jedan ljekar u posjeti kod njega i sada očekujemo izvještaj. Suštinski, nema ništa novo - rekao je Darko Mladić, ne navodeći o kojem ljekaru je riječ.

Prema njegovim riječima, general Mladić je i dalje "vezan" za krevet i ostaju isti problemi - srčani, sa bubrezima, neurološki i drugi.

- Na osnovu izvještaja doktora koji su ranije posjetili generala Mladića, njegovo stanje je nepromijenjeno, ni gore niti bolje. Ali, to je sve vrlo osjetljivo stanje, zato što je on jak slab i vrlo osjetljiv na bilo šta. Mi bismo voleli da mu je bolje, ali nije - rekao je Darko Mladić.

On je rekao da u ovom trenutku nije u planu da generala posjeti još neki srpski ljekar.

- Sada je fokus da vidimo da li može nekako da se poboljša njegovo stanje - dodao je generalov sin za Srnu.

On je podsjetio da je nedavno u maju odbijen zahtjev odbrane za puštanje iz pritvora generala Mladića na liječenje u Srbiju, tako da još nema svrhe ponovo tražiti isto jer se stanje nije promijenilo.

Prema njegovim riječima, u haškom pritvoru nema klime, jer tamo nije vruće.

General Mladić je presudom koju mu je izrekao Haški tribunal u junu 2021. godine osuđen na doživotni zatvor. Zbog lošeg zdravstvenog stanja, Mladićeva porodica i branioci su više puta tražili da mu se omogući liječenje na slobodi, ali Haški tribunal, a potom ni nasljednik tog suda Mehanizam, te zahtjeve su odbijali.

Operisan je 8. januara u holandskoj bolnici i ugrađen mu pejsmejker, a u februaru ga je pregledao i tim ljekara iz Republike Srpske.