latinica  ћирилица
26/07/2024 |  18:22 ⇒ 21:16 | Autor: RTRS

UŽIVO - Svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara (FOTO/VIDEO)

Počele 33. Olimpijske igre! Francuska i Pariz večeras su svjetska pozornica jer se ceremonija otvaranja prvi put se izmjestila van stadiona. Više od 10.500 najboljih sportista planete na brodićima zaplovilo je Senom.
OI (Foto: EPA-EFE/Teresa SUAREZ) -
OI (Foto: EPA-EFE/Teresa SUAREZ)

21.15 - Predstavljena i Crna Gora

Јedriličar Milivoj Dukić i teniserka Danka Kovinić predvode Crnu Goru. Pored njih dvoje, Crna Gora će imati još 17 sportista, najviše ih je u vaterpolu – 13.

20.25 - Hrvatska predstavljena

Zastavu Hrvatske su nosili Đovani Cernogoraz i Barbara Matić. Hrvate će predstavljati ukupno 73 sportista, od čega 15 žena.

20.15 - Vučić na svečanoj ceremoniji 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prisustvuje svečanoj ceremoniji

- Čekajući naše - napisao je predsjednik Srbije na Instagram nalogu.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

20.00 - Predstavila se i reprezentacija BiH

Zastavu Bosne i Hercegovine nosili su atletičar Mesud Pezer i džudistkinja Larisa Cerić. Pored njih dvoje u reprezentaciji su i Aleksandra Samardžić, Јovan Lekić i Lana Pudar.

19.52 - Lejdi Gaga poželjela dobrodošlicu posjetiocima na francuskom

Lejdi Gaga je priredila nastup na obali Sene i za trenutak je prekinuto predstavljanje nacionalnih timova.

19.30 - Svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara

Na Igrama učestvuje 10.714 sportista, u 32 sporta, iz 206 država i teritorija, plus grupa sportista koja će se takmičiti pod zastavom MOK-a, kao i Izbjeglički tim.

Pariz je zvanično postao domaćin 33. Olimpijskih igara.

19.26 - Predsjednik Republike Srpske  u Parizu na otvaranju Olimpijskih igara

Ustupljena fotografija

19.00 - Prijem u Јelisejskoj palati

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozdravio je nekoliko desetina šefova država i vlada danas poslije podne u predsjedničkoj palati, na prijemu pred početak Ljetnih olimpijskih igara, kojem prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Olimpijske igre su simbol nade, ujedinjenja i nadmetanja u duhu fer pleja, stoga smo poželeli sportsku sreću svim našim olimpijskim timovima, uspješno nadmetanje i mnogo novih rekorda. Srbija je ponosna na svoje sportiste koji će nas predstavljati na ovom prestižnom takmičenju, a ja sam uvjeren da će pokazati izvanredne rezultate, kao što su to činili i ranije - napisao je Vučić na Instagram nalogu.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

---

Na Seni će učesnici iz preko 200 zemalja svijeta, ploviti na brodićima u dužini od čak šest kilometara.

Igrokaze i akrobacije u francuskoj prestonici izvodiće oko 3.000 plesača i drugih učesnika manifestacije.

Ovaj spektakl pratiće 300 hiljada osoba sa obale rijeke i milijardu i po ljudi u TV prenosu.

Više od deset i po hiljada sportista je iz 206 zemalja. Sportisti iz Rusije zbog sankcija ne nastupaju na Olimpijskim igrama kao predstavnici svoje države. Među učesnicima je i petoro sportista iz Republike Srpske koji će se boriti pod zastavom Srbije.

U Parizu je i 114 olimpijaca iz Srbije. Među njima i Novak Đoković, najbolji teniser svijeta i sigurno najveća zvijezda ovogodišnje Olimpijade. Јedan od najvećih svjetskih događaja okupio je u gradu svjetlosti i 150 državnika iz cijelog svijeta.

Mjere bezbjednosti podignute su na najviši nivo. Događaj obezbjeđuje skoro 45 hiljada policajaca, 10 hiljada vojnika i više hiljada privatnog obezbjeđenja ali i policajci više desetina zemalja.

Samo nekoliko časova do početka sjenu na ovaj svjetski spektakl bacila je diverzija. Podmetnuti su požari duž mreže brzih vozova što je dovelo do kolapsa željezničkog saobraćaja. U međuvremenu došlo je do postepene normalizacije.

Olimpijske igare u Parizu koštaće oko 11 milijardi evra, što je duplo više od prvobitno procijenjenog troška a sama ceremonija otvaranja Igara koštaće Francusku 122 miliona evra. Domaćina narednih igara je Los Anđeles.