latinica  ћирилица
26/07/2024 |  19:01 ⇒ 22:29 | Autor: RTRS

U RiTE Gacko remont postrojenja i opreme (VIDEO)

U Rudniku i Termoelektrani Gacko kažu da će nastojati da što prije završe remont postrojenja i opreme kako bi se elektrana što prije vratila na mrežu. I dalje su prisutni neki tehnički problemi zbog lošeg kvaliteta uglja, a uprava preduzeća suočava se i sa nezadovoljsvom Sindikalne organizacije rudnika i termoleketrane.
RiTE Gacko - Foto: RTRS
RiTE GackoFoto: RTRS

Remont Termoelektrane je na polovini roka, prate se dinamički planovi, a stanje opreme rotora, tvrde u timu za remont, bolje je od očekivanog.

Zbog degradacije dijela opreme, usljed lošeg kvaliteta uglja, što remeti rad kotlovskog postrojenja, rade se investicioni zahvati, vrijednosti oko pet miliona KM.

Polugodišnja proizvodnja je nešto ispod plana. Kako će Termoelektrana raditi do kraja godine, teško je predvidjeti, jer je kvalitet uglja loš, što značajno poskupljuje rad. Sindikalna organizacija upozorava da je zabrinjavajuća i finansijska situacije u preduzeću i nedavno su dostavili listu svojih zahtjeva prema upravi.

Iz sindikata upozoravju da su obaveze prema dobavljačima udvostručene, da postoje veliki tehnički problemi u proizvodnji i transportu uglja, a smatraju i da preduzeće sklapa skupe ugovore sa podizvođačima, koji u ovom trenutku nisu neophodni. A samo za ponovni start Termoelektrane nakon remonta potrebno je da se obezbijedi stotinu hiljada tona uglja.