latinica  ћирилица
27/07/2024 |  15:45 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

U Parizu otvorena "Srpska kuća", mjesto gdje se susreću tradicija i modernost (VIDEO)

U Parizu je danas svečano otvorena "Srpska kuća", u okviru Olimpijskih igara 2024. godine, a otvaranju su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je presjekao crvenu vrpcu, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Srpska kuća u Parizu (Foto:  screenshot-video Tanjug) -
Srpska kuća u Parizu (Foto: screenshot-video Tanjug)

Domaćin Srpske kuće Danijel Nikolić upoznao je prve goste i predstavio postavku "Korijeni" autora Dušan Јovović koji je prikazao ono najbolje što je Srbija dala, kao što su Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mileva Marić Ajnštajn i mnogi drugi umjetnici.

Vučić je komunicirao preko video veze uživo u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu sa nekoliko sportista i sa odigrao sa njima igru "iks oks", kako bi se istakla tema predstojeće specijalizovane izložbe Ekspo 2027. u Beogradu, čija je glavna tema igra.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

"Srpska kuća" smještena u Parku La Vilet koji će za vrijeme Olimpijskih igara ponijeti ime Park nacija jer je u njemu smješteno čak petnaest nacionalnih kuća, predstavljaće jedinstveni centar koji će posjeticima ponuditi bogato i interaktivno iskustvo srpske kulture, istorije, sporta i gastronomije.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ovaj multifunkcionalni paviljon osmišljen je kao mjesto gdje se tradicija i modernost susreću, kroz inovativne multimedijalne prezentacije i kulturne događaje.

Centralni dio "Srpske kuće" činiće umjetnička instalacija Korijeni, visoka 6,5 metara, simbolizujući "Drvo života", koja će dočarati duboke korijene srpskog naroda i njegove tradicije, kulture, istorije.

Posjetioci će imati priliku i da kroz napredne tehnološke algoritme vide animacije inspirisane srpskim sportistima, radovima Nadežde Petrović, kao i da se upoznaju sa velikim srpskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle i Milutina Milankovića.

Pored toga, "Srpska kuća" će predstaviti i bogat dokumentarni foto-materijal iz Arhiva Јugoslavije, koji će prvi put biti prikazan javnosti.

Ovaj materijal uključuje hiljade artefakata vezanih za učešće Srbije na prethodnim Olimpijskim igrama.

Gastronomski dio paviljona omogućiće posjetiocima da uživaju u tradicionalnim srpskim jelima pripremljenim na moderan način od strane najtalentovanijih mladih kuvara Srbije iz Јunior Ćefs Cluba.

Istaknut je i značaj srpske turističke ponude, ekonomije bazirane na modernim tehnologijama, inovacije u nauci, kao i planova za EXPO2027.

Pored kulturnih i gastronomskih događaja, planiran je i bogat prateći program, uključujući nastupe srpskih proslavljenih umjetnika.

"Srpska kuća" biće otvorena svakog dana od 10 do 22 časa, a ulaz će biti besplatan za sve posjetioce.

Nosioci projekta Srpska kuća su Vlada Republike Srbije i Privredna komora Srbije, dok su ključni partneri Ambasada Srbije u Parizu, Turistička organizacija Srbije i Olimpijski komitet Srbije.